13:04 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3346
  Pratite nas

  Nismo bliže dogovoru sa Prištinom, jer sa njom ne pregovaramo, rekao je predsednik Aleksandar Vučić nakon sastanka koji je sinoć imao sa spoljnopolitičkim savetnicima Angele Merkel.

  Istakao je da su ga nemački zvaničnici obavestili da su nedvosmisleno tražili od Prištine da ukine takse, ali on, kako je istakao, ne očekuje da će Priština to učiniti.

  „Očekujem da će tokom aprila biti nekih pokušaja i pomeranja iz Evropske unije da se stvari na terenu promene“, rekao je Vučić.

  Kako je kazao, ako hoćete da razgovarate sa nekim „ne zakucavate stvari, jer je teško eksere izvući“.

  Vučić je rekao da je sa nemačkim zvaničnicima razgovarao o odnosima Beograda i Prištine, taksama i platformi koju je Priština usvojila pre nekoliko dana.

  Što se taksi tiče, ne veruje da će se to uskoro dogoditi.

  „Oni koji su takse uveli smatraju da imaju veliku internu političku podršku. Platforma koju su doneli je toliko loša i ja sam sagovornike iz Nemačke upoznao sa stavom Srbije da je ona toliko loša da ne vidim način da to bude promenjeno u budućnosti“, objasnio je on.

  Vučić je podsetio da je prištinska platforma praćena zakonskim aktima i da ima obavezujući snagu.

  Ukazao je da se ne radi samo o pitanju teritorijalnog integriteta, jer Priština smatra da je nezavisna država od 2008, što je podržano od MSP 2010, već da ima i desetine uslova koji su jezivi za Srbiju.

  „Nemoguće je na te teme razgovarati“, poručio je on.

  Dodao je da je sa Nemcima razgovarao i kako da sačuvamo stabilnost i mir, kako da pokušamo da izbegnemo dalju eskalaciju, a savetnici kancelarke su mu preneli da su od Prištine tražili ukidanje takse.

  „Očekujem da će tokom aprila biti novih pomaka i pokušaja iz EU da se stvari na terenu pomere. Da li će to dovesti do ukidanja taksi, videćemo“, ukazao je on.

  Upitan zašto Srbija nema platformu, Vučić je kazao da je odgovor logičan i da ga vidi svaki razuman čovek. „Ako hoćete da razgovarate s nekim, onda ne zakucavate stvari, a ako zakucate, teško je ekser izvući. Da pravimo platformu sličnu Prištini, da postavimo tribunal za Albance koji su silovali Srpkinje, onda je jasno da to pravite da dogovora ne bude. Srbija pokazuje da je jasno opredeljenja za razgovore, pokazuje veću odgovornost jer nije uvela recipročne mere. Bori se za različite investicije, za ekonomski napredak. Da se ne ponašamo ovako ni na šta ne bismo mogli da računamo. Ako kažete da nećete dogovor, onda pravite platforme“, podvukao je on.

  Vučić je istakao da Srbija želi kompromis i dogovor.

  Naveo je da ako pitate neke neodgovorne šta je rešenje kosovskog problema, niko od njih ne može da kaže išta osim „zamrznuti konflikt“.

  „Ne pričajte više gluposti. Zamrznutog konflikta više nema. Kakav je to zamrznuti konflikt ako neko sutra zauzme ’Trepču‘, ’Gazivode‘, postavi svoju upravu“, upitao je on.

  Poručio je da ne budemo licemeri, da se ne pravimo da problem ne vidimo, već da pokušamo da ga rešimo.

  Ukoliko ga ne rešimo, kako je podsetio, imali bismo još jednu izgubljenu generaciju i izgubljeno vreme.

  Što se aktuelne situacije na severu Kosova tiče, kazao je da Albanci zatvaraju sve zelene linije.

  Podsetio je na poslednji slučaj kada je jedan Srbin, za pare, prijavio kuda ulaze srpski kamioni, zbog čega je izazvan ogroman gnev.

  „Zatvaraju sve linije za prolazak robe našim kamionima, podižu poternice za sve ljude, za šta god im padne na pamet protiv ljudi koji su sposobni da brane i štite sever“, rekao je on.

  Naglasio je da ne kažu ko je ubio Olivera Ivanovića jer nemaju pojma ili se prave ludi, ali zato gone one za neka dešavanja od pre 8 ili 10 godina, kao što je bušenje guma.

  „Dubinska akcija je višeslojna, sklanjaju naše ljude sposobne za odbranu van Kosova. Ne dozvoljavaju nikakav protok robe na sever. Na jugu već imamo velike probleme sa snabdevanjem. Hoće da nam zaustave sve i na severu“, kazao je Vučić.

  Rekao je da to rade a da niko u svetu ne reaguje na ozbiljan način.

  Srbija se bori, kako dodaje, da svoje stanovništvo snabdeva, i svakog dana se suočava sa činjenicom koliko konflikt nije zamrznut.

  „To stručnjaci koji sede ovde i prave se genijalcima tako olako pričaju. Plašim se da smo daleko od rešenja, ukidanja taksi, normalizacije protoka robe i usluga“, rekao je on.

  Vučić je izrazio nadu da ćemo imati dovoljno snage da se borimo za mir i investicije, jer to Albanije ne zanima, pošto investicije i nemaju.

  Imaju samo novac koji dobijaju iz vana, dodao je on.

   

  Tagovi:
  Vučić, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga