03:33 16 Septembar 2019
Slušajte Sputnik
  Napadač u Krajsčerču na Novom Zelandu

  Dejli moušn: U krvavi pohod krenuo sa pesmom o Karadžiću (video)

  © REUTERS / Social Media Website/Handout
  Politika
  Preuzmite kraći link
  51757
  Pratite nas

  Britanski portal „Dejli moušn“ objavio je snimak iz automobila koji je terorista Brenton Tarant emitovao uživo na Fejsbuku u trenutku kada je kretao u krvavi pohod ka džamiji u novozelandskom gradiću Krajstčerču, gde se čuje izvesna pesma iz ’90-ih godina „Karadžiću, vodi Srbe svoje...“

  Ukoliko nije reč o montaži, pored pesme o Karadžiću (koju možete čuti na linku), napadač je slušao čitav niz stranih pesama.

  Zasad nije poznato u kakvoj je eventualnoj vezi ovaj čovek sa Balkanom ili sa srpskom zajednicom i zašto je baš ovu pesmu slušao u automobilu.

  Australijski ekstremista Brenton Tarant (28) otvorio je vatru u džamiji Al Nur na Novom Zelandu, u gradu Krajstčerču, kada je ubijeno najmanje 40 ljudi.

  Kameru je najverovatnije nosio na šlemu. Kad je sve ispucao, vratio se do kola po još municije. Kada se vratio do džamije, tražio je preživele i pucao u ljude koji su nepomično ležali na zemlji. Video se završava njegovim odlaskom.

  Pre krvavog pira, na Tviteru je postavio manifest u kome objašnjava zašto će krenuti u napad. Sebe opisuje kao običnog belca, muškarca rođenog u Australiji, pripadnika radničke klase iz skromne porodice.

  Tagovi:
  Brenton Tarant, svet
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga