05:37 10 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2035
  Pratite nas

  Kosovski predsednik Hašim Tači izjavio je da će Kosovo „na pretnje iz Srbije“ odgovoriti vojskom i policijom, kao prava država.

  „Kao vrhovni komandant Kosovskih bezbednosnih snaga (KBS) kažem, Kosovo će direktno odgovoriti na svaku pretnju Srbije. Odgovoriće vojskom i policijom ako Srbije ne prestane s ratnohuškačkom retorikom“, rekao je Tači, izveštava „Klan Kosova“.

  On je naveo da je podela Kosova stara srpska ideja, ali da se to neće dogoditi.

  „Beskompromisno ćemo štititi svoj integritet i nezavisnost“, rekao je Tači.

  Prema njegovim rečima, o sporazumu s Beogradom odlučivaće se na referendumu, a potrebna je i dvotrećinska većina u skupštini, odnosno glasovi 80 poslanika.

  „Ne verujem da postoji poslanik koji bi glasao protiv pripajanja (Preševske) Doline s Kosovom“, rekao je Tači, koji je ideje o međunarodnoj konferenciji o Kosovu i Balkanskoj uniji nazvao opasnom.

  To neću dozvoliti, rekao je Tači i naveo da je Kosovo suočeno sa procesom koji je tražila međunarodna zajednica i potrebom Kosova i Srbije za priznavanje i dijalog.

  Tači je rekao da je protiv međunarodne konferencije o Kosovu — jer to podrazumeva da se i Rusija uključi, i dodao da je dobro što je ta tema zatvorena.

  „Otvorena je i ideja o Balkanskoj uniji. To je bila opasna ideja. Za nas važi Evropska unija. Naša budućnost su NATO i EU — ta unija, ali ne i regionalna unija. To je nedopustivo“, rekao je Tači.

   

  Tagovi:
  Tači, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga