22:13 18 Jul 2019
Slušajte Sputnik
  Upad demonstranata u zgradu RTS-aProtest opozicije ispred zgrade RTS-a u Beogradu.

  Haos ispred RTS-a, Žandarmerija izvela sve demonstrante iz zgrade (foto)

  © Tanjug / Tanja Valič © Tanjug / Sava Radovanović
  1 / 2
  Politika
  Preuzmite kraći link
  682205

  Deo demonstranata sa protesta „1 od 5 miliona“, predvođenih Boškom Obradovićem, upao je u zgradu RTS, nešto kasnije su im se pridružili i drugi lideri protesta, ali ih je policija oko dva sata kasnije sve izvela iz zgrade. Ministar unutrašnjih poslova najavio je prekršajne i krivične prijave protiv onih koji su, kako je rekao, prekršili zakon.

  Policija je izvela sve učesnike protesta, uključujući i lidere SZS Dragana Đilasa i Boška Obradovića, iz zgrade RTS. Neki od njih su pokušali ponovo da uđu ali im nije dozvoljeno. Policija je napravila živu ogradu ispred RTS i ne dozvoljava učesnicima protesta da uđu u zgradu.

  Lider Dveri Boško Obradović, koji je sa demonstrantima upao večeras u RTS, rekao je po ulasku da oni neće otići iz zgrade dok im ne bude omogućeno da gostuju u Dnevniku 2. U međuvremenu, pripadnici Žandarmerije počeli su da iznose demonstrante iz zgrade RTS-a, a na kraju su izveli i Obradovića i Dragana Đilasa.

  "Novosti" su ranije javile da građani stoje ispred glavnog ulaza u Aberdarevoj ulici, i očekaju da im se neko obrati. Takođe, među učesnicima protesta je i Vuk Jeremić.

  Pripadnici Žandarmerije na ulazu u RTS
  © Tanjug / Dragan Kujundžić
  Pripadnici Žandarmerije na ulazu u RTS

  Obradović je u hodniku zgrade RTS ranije razgovarao sa policajcem, koji mu je rekao da neće biti primenjena sila, ali da takvo njihovo ponašanje nije prihvatljivo.

  Demonstranti su inače razbili prozore i ulazna vrata i odgurnili policiju.

  Obradović je pregovarao sa urednikom Zoranom Stanojevićem da ih puste u program, bilo da je u pitanju dnevnik ili neka druga emisija.

  U zgradi RTS-a su bili i Zoran Lutovac, Marko Bastać, Marinika Tepić…

  Demonstranti ispred zgrade RTS-a
  © Tanjug / Dragan Kujundžić
  Demonstranti ispred zgrade RTS-a

  Obradović je ranije rekao da su svi ulazi u RTS otvoreni i pozvao građane da se okupe oko RTS u Takovskoj i poručio da će "večeras" osloboditi RTS.

  "Razići se nećemo, bićemo ovde sve dok nam se ne omogući da se uključimo u program. Šta je problem da nas puste da gostujemo dva minuta u Dnevniku", rekao je tada Obradović.

  Kako je rekao, oni nisu tu da bi se sukobili sa policijom i da nemaju problem sa njima, već imaju problem sa generalnim direktorom i glavlnim urednikom RTS.

  "Nikakva krađa se ovde nije desilo, niko ništa ružno nije rekao a kamoli uradio bilo kome na RTS", rekao je Obradović.

  Jedna od organizatorki protesta Jelena Anasonović je, na opasku jednog od urednika da ne mogu tako nasilno da ulaze rekla da su "vrata bila otvorena".

  Policija u zgradi RTS-a
  © Tanjug / Tanja Valič
  Policija u zgradi RTS-a

  Stefanović najavio krivične i prekršajne prijave

  Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je na vanrednoj konferenciji za novinare rekao da je upadom učesnika demonstranata protest preuzeo oblik kakav nije smeo — protest uz zastrašivanje i demoliranje imovine i napad na novinare je, kako je napomenuo, nešto što nikada ne sme da se događa.

  „Svako ko je bio u zgradi RTS-a i kršio zakon odgovaraće krivično i prekršajno“, poručio je Stefanović.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga