06:13 25 Avgust 2019
Slušajte Sputnik
  Bombardovanje Žeželjevog mosta

  Amerika htela da bombarduje SRJ po svaku cenu

  © Tanjug / STF
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2942

  Bivši francuski major Pjer Anri Binel, koji je kao šef kabineta francuskog predstavnika pri NATO-u svojim delovanjem doprineo odlaganju bombardovanja SRJ 1999. godine, izjavio je da su Amerikanci želeli da bombarduju SRJ po svaku cenu.

  Pre dve decenije je Binel svojoj „srpskoj vezi“, generalu Vojske SRJ Jovanu Milanoviću, iz ljudskih pobuda, dostavio plan mogućih NATO ciljeva u Srbiji, pokušavajući da spreči bombardovanje.

  Na pitanje „Večernjih novosti“ da li je NATO zbog njegove akcije odložio bombardovanje, koje je inače bilo planirano za 12. oktobar 1998. godine, Binel je odgovorio da je početak bombardovanja odložen iz više razloga.

  „Pre svega zato što je Milošević povukao specijalne snage sa Kosova, pa je politički komitet NATO-a odlučio da zaustavi operaciju, što je iznerviralo Amerikance. Posle je čitava njihova diplomatija dovela do onoga što se desilo u martu. Približavala se i zima, meteorološki uslovi su, takođe, igrali ulogu“, obrazložio je Binel.

  On je dodao da je NATO prvobitno mislio da će se cela akcija završiti mnogo ranije i da će sve trajati mesec dana.

  Sud u Parizu je Binela zbog špijunaže ražalovao i osudio na pet godina zatvora, od čega tri uslovno. Iz ćelije je, sa skraćenom kaznom, izašao uzdignute glave na proleće 2002. godine, napustio je vojsku i počeo je da radi kao geometar.

  Tagovi:
  Amerika, NATO, bombardovanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga