06:39 09 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  58710
  Pratite nas

  Nikad nije bilo razgovora sa predstavnicima međunarodne zajednice o tome šta bi Srbija želela kao konačan ishod u pregovorima s Prištinom, izjavio je šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

  „Nije se došlo do tih tema. Kad god se otvarala neka mogućnost za polazak ka kompromisu, uvek bi se desili neki incidenti. Nisu to samo sumnje, postoje i tvrdnje da neke evropske zemlje ne žele da se ovo brzo završi“, rekao je Dačić za današnju „Politiku“.

  On je naveo da Britanija i Nemačka nisu za podelu, a da se Britanci pravdaju da ne podržavaju Ramuša Haradinaja i da su protiv takse.

  „Imate i nemačku poziciju gde oni kažu da nisu za to da se ukinu takse i pokrene dijalog pre evropskih izbora. Što bi neko iz Vašingtona dobio Nobelovu nagradi kad može iz Berlina? Govorim simbolički. Ovde se vodi geopolitička borba, ali ne više sa Moskvom nego između zapadnih partnera. Reč je o višeslojnoj političkoj geografiji koja se oko nas prepliće“, kazao je Dačić.

  Na konstataciju novinara da se ništa neće desiti do kraja godine, Dačić je odgovorio: „To već spada u domen političke naučne fantastike“.

  On je istakao da takse moraju da budu ukinute kako bi se nastavio dijalog, kao i da nas činjenica da su doneli platformu stavlja u jednu novu političku poziciju — da oni neće nikakav kompromis.

  Šef srpske diplomatije je naglasio da nas platforma iz Prištine uopšte ne interesuje.

  „To što su oni sebi postavili kao cilj nema nikakve veze sa dijalogom. Ne možeš da se setiš platforme usred briselskog procesa, kada si već imao razne dogovore“, objasnio je Dačić.

  On je podsetio na dve potpuno suprotstavljene pozicije — jedna je da je Kosovo autonomija u okviri Srbije, druga je da je Kosovo nezavisna država u granicama koje su oni sami sebi predstavili kao međudržavne, a to su u stvari granice između pokrajine i centralne Srbije.

  „Do kompromisa je teško doći na osnovu te dve pozicije. Zašto su Amerikanci iskoračili iz svoje pozicije? Zato što su shvatili da Srbija nikada neće priznati nezavisno Kosovo s tim jednostranim aktom, bez nekog kompromisa. A koji je kompromis? Nikada oni nisu rekli ovo je najbolje rešenje. Oni i sami kažu dajte da vidimo šta su predlozi“, zaključio je Dačić.

  Tagovi:
  Ivica Dačić, Amerika
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga