16:45 22 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  44410
  Pratite nas

  Tokom protesta u subotu i nedelju, u Beogradu je privedeno je 18 lica — devet zbog prekršaja zakona o javnom redu i miru, a osam zbog krivičnih dela, izjavio je danas direktor policije Vladimir Rebić.

  „Od devet lica procesiranih pred nadležnim sudom, sedam njih je zbog slučaja vođenog po hitnoj proceduri i šest njih je osuđeno zatvorom do 30 dana, jedan novčano, dok se protiv dva lica vodi prekršajni postupak“, rekao je Rebić za RTS.

  On je objasnio da se radi o licima koja su se na „drzak i bezobziran“ način ponašala prema zaposlenima u RTS-u i prema policijskim službenicima, a da je policija postupala zakonito i krajnje uzdržano.

  „Fizička snaga je primenjena isključivo prema najagresivnijim počiniocima, koji su najviše ugrožavali bezbednost. U svim ostalim slučajevima išli smo sa upozorenjima. Krajnje uzdržano smo reagovali“, rekao je Rebić i dodao da će unutrašnja kontrola ispitati da li je eventualno došlo do prekoračenja.

  Protest ispred Predsedništva
  © Tanjug / Filip Krainčanić
  Protest ispred Predsedništva

  Rebić je rekao da je šest policajaca povređeno i dodao da će se nakon ovih događaja promeniti taktika policije.

  „Sada ćemo, ukoliko se na ovakav način nastave protesti, morati da angažujemo više policijskih službenika i da budemo na usluzi građanima“, rekao je Rebić i dodao da će policija postupati isto ukoliko bude protesta danas u 15 sati.

  „Nećemo dozvoliti nasilje, i svi koji budu učinili prekršaj ili krivično delo biće procesirani. Pozivam građane da se uzdrže i obavljaju proteste u skladu sa zakonom“, rekao je direktor policije.

  Povodom zahteva Boška Obradovića da privedena lica budu puštena, Rebić je rekao da je Srbija pravna država i da se policija ne meša u odluke drugih nadležnih organa i ne može da utiče na odluku da se uhapšeni demonstranti oslobode.

  On je rekao da, ako je nadležni sud doneo odluku o zadržavanju uhapšenih do 30 dana, policija to ne može da menja.

  On je naveo da nije tačna informacija da je policija uhapsila decu, budući da najveći broj uhapšenih ima 20, a neki i 40 godina.

  Tagovi:
  privođenje, protest, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga