14:33 24 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  514110
  Pratite nas

  Rusija želi da se Srbija dinamično razvija, i uverena je da će srpsko rukovodstvo učiniti sve kako bi se rešila situacija sa protestima u zemlji, izjavio je portparol predsednika Rusije Dmitrij Peskov.

  „Srbija je naš partner, partnerska strana sa kojom nas vezuju istorijski i kulturni odnosi. Zbog toga, naravno, želimo da vidimo Srbiju kao stabilnu zemlju koja se dinamično razvija. I činimo sve da tako bude u okviru bilateralni odnosa. To je unutrašnja stvar Srbije. Uvereni smo da srpsko rukovodstvo čini sve kako bi razrešilo ovu situaciju“, komentarisao je Peskov proteste u Srbiji.

  U subotu i nedelju u Beogradu su održane protivvladine demonstracije koje je organizovala opozicija aktuelnog srpskog predsednika Aleksandra Vučića. U subotu su demonstranti ušli u zgradu nacionalne radio-televizije RTS sa zahtevom da se promeni uređivačka politika i pretili zaposlenima. Opozicija je u nedelju pokušala da probije policijski kordon oko Predsedništva i policijske uprave.

  Na uličnim demonstracijama protiv Vlade, koji se održavaju svake nedelje u Beogradu i drugim gradovima Srbije više od tri meseca, uglavnom učestvuju aktivisti devet stranaka i pokreta, ujedinjenih u Savez za Srbiju, kao i obični građani. Savez ima predsedništvo, od kojih su najpoznatiji članovi bivši ministar spoljnih poslova Srbije i bivši predsednik Generalne skupštine UN Vuk Jeremić, bivši gradonačelnik Beograda Dragan Đilas i lider parlamentarne stranke Dveri Boško Obradović. Akcije su dosad bile mirne. Organizatori smatraju da je u zemlji uspostavljen nedemokratski režim vlasti i zahtevaju ostavku predsednika.

  Tagovi:
  protesti "1 od 5 miliona", Dmitrij Peskov, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga