03:15 06 Mart 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  154104
  Pratite nas

  Žalbeno veće Mehanizma u Hagu osudilo je danas na doživotni zatvor prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića (73) zbog genocida u Srebrenici i zločina protiv čovečnosti, kršenja zakona i običaja ratovanja.

  Ovom odlukom preinačena je prvostepena presuda Tribunala u Hagu, kojom je u martu 2016. godina osuđen na 40 godina.

  Iako je odbacilo mahom sve žalbene navode, i tužilaštva i odbrane, Žalbeno veće smatra da kazna od 40 godina nije bila adekvatna.

  „Žalbeno veće je saglasno sa Tužilaštvom da je kazna neadekvatna s obzirom na težinu Karadžićevih krivičnih dela, kao i da je kazna pretresnog veća nerazumna i nepravična“, rekao je u obrazloženju odluke predsednik Žalbenog veća sudija Van Josen iz Danske.

  On je dodao da je pretresno veće pogrešilo kada je izreklo kaznu od 40 godina.

  Karadžić je ponovo osuđen za 10 od 11 tačaka optužnice.

  Žalbeno veće Mehanizma u Hagu potvrdilo je da Radovan Karadžić (73) nije kriv za genocid nad muslimanskim stanovništvo u sedam opština BIH u periodu od 1992. do 1995.

  Ovom odlukom potvrdilo je prvostepenu presudu u delu kojim je po ovoj, prvoj i jedinoj od 11 tačaka optužnice, bio oslobođen optužbi.

  Karadžić je osuđen po tačkama:

   

  1.  Nije kriv po tački jedan za genocid u sedam opština BIH u periodu 1992—1995. Žalbeno veće smatra da nije bilo genocida na teritoriji opština Bratunac, Prijedor, Vlasenica, Zvornik, Sanski Most, Foča i Ključ počinjen genocid, ali jeste utvrdilo da su počinjeni drugi ratni zločini u tim opštinama od 1992. do 1995, koji su bili koordinirani iz vrha Republike Srpske.
  2.  Kriv je po tački dva za genocid u Srebrenici
  3.  Kriv je za progon civila i zločine protiv čovečnosti
  4.  Kriv je za istrebljenje stanovništva
  5.  Kriv je za ubistva, zločin protiv čovečnosti
  6. Kriv je za ubistva, kršenje zakona i običaja rata
  7. Kriv je za progon i deportacije, zločin protiv čovečnosti
  8. Kriv je za nehumana dela, nasilno premeštanje i druge nečovečne zločine
  9. Kriv je za kršenje zakona i običaja ratovanja
  10.  Kriv je za nezakonite napade na civile
  11. Kriv je za uzimanje talaca, pripadnika Unprofora

   

  Žalbeno veće smatra da je sudsko veće, koje je izreklo prvostepenu presudu, pravilno zaključilo da nije bilo genocida na teritoriji opština Bratunac, Prijedor, Vlasenica, Zvornik, Sanski Most, Foča i Ključ, ali da jesu počinjeni drugi ratni zločini u tim opštinama od 1992. do 1995, koji su bili koordinirani iz vrha Republike Srpske.

  Osim jednog delimično usvojenog zahteva (broj 31) Karadžića, svi ostali navodi iz žalbe su odbijeni, pored ostalog i onaj kojim je osporavao pravičnost suđenja.

  Prema stavu žalbenog veća odbrana Radovana Karadžića nije uspela da dokaže da nije kriv za masakr u Sarajevu, na Markalama, kao ni za „terorisanje stanovnika Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem tokom višegodišnje opsade glavnog grada BiH“, rekao je predsednik Žalbenog veća Van Josen.

  Veće je, kako je dodao, utvrdilo da je Karadžić znao i za ubistva u julu 1995, nakon pada Srebrenice.

  „Žalbeno veće nije našlo greške u rezonovanju prvostepenih sudija u vezi s progonom Bošnjaka s područja Srebrenice“, naveo je sudija Van Josen. 

  Progon Bošnjaka sa područja Srebrenice se odnosi na prisilno preseljenje žena, dece i staraca sa područja Srebrenice, a kasnije ubistvima muškaraca i dečaka, podsetio je sudija.

  Takođe nije dokazao da nije imao nameru da počini genocid, kao i da nije, kao vođa bosanskih Srba, kažnjavao one koji su činili zločine, dodao je sudija.

  „Karadžićevi navodi da je on proglašen odgovornim za to samo zato što je predsednik jesu neuverljivi“, preneo je sudija Van Josen.

  „Prema stavu Žalbenog veća, odbrana nije uspela da dokaže ni da je veće donelo pogrešne zaključke u presudi u kojoj je osuđen za zločine u 20 bosanskih mesta“, rekao je predsednik Žalbenog veća.

  Govoreći o uzimanju pripadnika Unprofora za taoce 1995. godine, žalbeno veće je smatra da Karadžić nije uspeo da dokaže da je osoblje UN zakonito privedeno.

  Nakon izricanja kazne, u sudnici su se mogli čuti pljesci, ali i zvižduci.

  Karadžić je presudu saslušao mirno sedeći na svom uobičajenom mestu mestu.

  Čitanje sažetka presude, trajalo je oko sat vremena sa odloženim prenosom od 30 minuta iz bezbednosnih razloga.

  Najnovije vesti
  • 16:52

   Srbima 1.000 godina zatvora, za zločine nad Srbima — 0!

   Za predsednika Vlade Srpske Radovana Viškovića ovakva presuda je očekivana. Ističe da je njome potvrđena dosadašnja praksa Haškog suda u procesima koji su vođeni protiv Srba. Višković kaže da je to politički sud, a ne onaj koji sudi po pravdi.

   „Hiljadu godina su dobili Srbi procesuirani u ovom sudu za zločine, a za zločine nad Srbima niko nije odgovarao“, komentarisao je Višković.

  • 16:45
   Ratko Mladić u sudnici u Hagu tokom izricanja presude

   Advokati analiziraju: Zašto je posle presude Karadžiću Mladić — „druga priča“

   Kazna od 40 godina ili doživotni zatvor — za Radovana Karadžića je mala razlika, ocenjuju advokati Branislav Tapušković i Slobodan Zečević.
   Dalje
  • 16:32
   Luka Karadžić

   Luka Karadžić: Ponosan sam na brata, stvorio je Republiku Srpsku!

   Brat Radovana Karadžića, Luka Karadžić za Sputnjik kaže da se posle presude svom bratu, koga je Haški tribunal osudio na doživotnu kaznu zatvora, oseća pun gorčine.
   Dalje
  • 16:23

   Advokat Zečević: Ovo je politički motivisano

   Advokat Slobodan Zečević smatra da se sa aspekta Karadžića malo toga menja.

   „Doživotna kazna ili 40 godina zatvora – mala je razlika u tome. Ovo je politički motivisano da bi se zadovoljila javnost BiH, da kazna od 40 godina ode na doživotnu“, kazao je Zečević.

  • 16:16

   Šešelj: Presuda skandalozna i neprofesionalna

   Povećanje kazne Radovanu Karadžiću sa 40 godina zatvora na doživotni zatvor je skandalozna i neprofesionalna odluka Žalbenog veća Mehanizma u Hagu, smatra lider Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj, prenosi Tanjug.

   „Presuda je skandalozna i izrečena je u skladu sa najgorom tradicijom Tribunala i predstavlja kontinuitet. Presuda je zasnovana na lažnim svedočenjima, nametnutim činjenicama. Očigledno je da su presudu doneli nekompetentni ljudi, ljudi koji nemaju nikakve moralne kvalitete“, rekao je Šešelj.

  • 16:02

   Sputnjik u Petnjici u Crnoj Gori, odakle su svi Karadžići: Ponosni smo na Radovana!

   Vukoslav Vučko Karadžić prati izricanje presude Radovanu Karadžiću
   © Sputnik / Nebojša Popović

   Mještani sela Petnjica kod Šavnika odakle su inače svi Karadžići porijeklom, razočarani su današnjom presudom Haškog suda kojom je Radovan Karadžić osuđen na doživotnu kaznu zatvora.

   Oni za Sputnjik ističu da se svi ponose Radovanom Karadžićem i smatraju da je on heroj i veliki čovjek. Iako su se, kako kažu, nadali da će presuda ovog puta bili nešto pravednija, ipak nisu iznenađeni znajući ko kontroliše sud u Hagu.

   Čitajte uskoro na Sputnjiku opširnu reportažu našeg dopisnika!

   Nebojša Popović
  • 15:49

   Kitarovićeva: Presuda Karadžiću je opomena o pogubnosti te politike

    

   Hrvatska predsednica Kolinda Grabar-Kitarović izjavila je danas da je odluka suda u Hagu, koji je bivšeg predsednika RS Radovana Karadžića osudio na kaznu doživnotnog zatvora, „konačna presuda jednom od glavnih ideologa i izvršitelja velikosrpske politike", ocenivši da ona "mora da posluži kao trajna opomena o pogubnosti te politike“.

  • 15:46
   Radovan Karadžić

   Prva reakcija Karadžića na presudu iz Haga

   Goran Petronijević, advokat Radovana Karadžića, preneo je za RTRS prve reči bivšeg predsednika RS nakon izricanja presude, kojom je osuđen na doživotnu kaznu zatvora.
   Dalje
  • 15:45

   Petronijević: Ovo je osveta umirućeg tribunala

   Goran Petronijević, advokat Radovana Karadžića kaže da je presuda politička odluka.

   „Ova odluka nema veze s pravom. Na terenu se održava veliki pritisak na RS. Sudsko veće je ignorisalo odbranu. Čuli smo neke čudne stvari, potpu naredbi Karadžića u ’situacijama kada mu je bilo teško‘. Ali, to se desilo 70 puta! Reč je o poverljivim naredbama. Drugim rečima, oni nemaju obrazloženje. Stavićemo ovu skalameriju od odrazloženja na sto. Ovo je osveta umirućeg tribunala, odnosno mehanizma“, rekao je Petronijević.

    

  • 15:21
   Reakcija na presudu Karadžiću u Potočarima

   Pogledajte: Reakcija na presudu Karadžiću u Potočarima (video)

   Kako javlja BIRN BiH, u spomen sobi u Potočarima, prolomio se aplauz i uzvici „bravo“ nakon presude Radovanu Karadžiću, kojom je osuđen na doživotni zatvor.
   Dalje
  • 15:16

   Momčilo Krajišnik za Sputnjik: Presuda je strašna, jer nikome neće doneti ništa dobro

  • 15:11

   Reakcije porodica žrtava na presudu Karadžiću

   Kako javlja BIRN BiH, u spomen sobi u Potočarima, prolomio se aplauz i uzvici „bravo“ nakon presude.

  • 14:59

   Karadžić osuđen na doživotni zatvor

   Radovan Karadžić
   © AP Photo / Peter Dejong

   Opširnije čitajte u posebnoj vesti.

  • 14:58

   Hag: Potvrđena presuda za genocid u Srebrenici

  • 14:56

   Hag: Kazna od 40 godina neadekvatna

   Žalbeno veće je saglasno sa Tužilaštvom da je kazna od 40 godina neadekvatna s obzirom na težinu Karadžićevih krivičnih dela, kao i da je kazna pretresnog veća nerazumna i nepravična. Pretresno veće je pogrešilo kada je izreklo kaznu od 40 godina.

  • 14:53

   Nije bilo genocidne namere Karadžića za zločine u sedam opština

   Žalbeno veće zaključuje da Tužilaštvo nije dokazalo grešku pretresnog veća kada je presudilo da nije bilo genocidne namere Karadžića za zločine u sedam opština BiH.

  • 14:50

   Žalbeno veće potvrdilo Karadžićevu nameru da učestvuje u udruženom zločinačkom poduhvatu za zločine u Sarajevu.

  • 14:48

   Žalbeno veće odbacilo prva dva navoda žalbe Tužilaštva.

  • 14:48

   Osim jednog delimično usvojenog zahteva (broj 31) Karadžića, svi navodi iz žalbe su odbačeni.

  • 14:46
   Luka Karadžić

   Luka Karadžić: Pravedna je samo oslobađajuća presuda

   Brat Radovana Karadžića, Luka Karadžić, očekuje oslobađajuću presudu prvom predsedniku Republike Srpske.
   Dalje
  • 14:43

   Odbijena još dva žalbena navoda vezana za Srebrenicu.

  • 14:43

   Žalbeno veće: Karadžić morao znati za druga ubijanja

   Žalbeno veće ukazuje da Karadžić nije pokazao da postoji greška u delu prvostepene presude koja se odnosi na nameru da se počini genocid u Srebrenici. Dodaju da je znao za zločine u Kravici, kao i da je morao znati i za druga ubijanja.

  • 14:33

   Veće do sada odbacilo sve žalbene navode Karadžića za napade na Sarajevo i Srebrenicu.

  • 14:24

   Brat Radovana Karadžića Luka Karadžić očekuje oslobađaujuću presudu

  • 14:23

   Komentar Tome File

   Advokat Toma Fila kaže da bi najvažnije bilo da se s Karadžića skloni optužba za genocid u Srebrenici. 

  • 14:22

   Žalbeno veće do sada odbilo sve žalbene osnove Karadžića, u toku čitanje sažetka žalbene presude.

  • 14:20

   Veće delimično prihvata žalbeni zahtev Karadžića broj 31.

  • 14:19

   Petronijević: Karadžić je miran

   Bivši lider bosanskih Srba Radovan Karadžić u sudnici Haškog tribunala
   © AP Photo / Peter Dejong

   Advokat Goran Petronijević rekao je za RTS uoči izricanja presude da je pravni tim bio kod Radovana Karadžića i da su razgovarali sa njim o operativnom planu za eventualne ishode izricanja presude. Kako je naveo, Karadžić je miran, spreman na potpuno oslobađajuću presudu ali i na drugačiju odluku za koju Petronijević ističe da bi bila samo privremena jer advokati već sada prave planove ako dođe do takvog ishoda.  

  • 14:12

   Počelo izricanje presude Karadžiću

   Predsedavajući žalbenog veća Van Jonsen pročitao je žalbene navode haškog tužilaštva i dobrane.

  • 14:09

   Majke Srebrenice ispred suda u Hagu

   Majke Srebrenice ispred suda u Hagu
   © AP Photo / Peter Dejong
  • 14:03

   Višković: Srbi će se izboriti kakva god presuda bila

   Premijer Republike Srpske Radovan Višković izjavio je da će Srbi podneti i izboriti se kakva god da bude konačna presuda Haškog tribunala nekadašnjem lideru Srba u BiH Radovanu Karadžiću za zločine počinjene tokom rata u BiH.

   „Dovoljno smo jaki i mislim da ćemo sve podneti i izboriti se. Naš glavni cilj je očuvanje RS, jedinstvo sa Srbijom i sve što radimo je na tom putu“, rekao je Višković novinarima u Banjaluci.

  • 14:02

   Izricanje presude Radovanu Karadžiću počinje u 14.30

  • 13:55
   Radovan Karadžić prilikom izricanja presude

   Najs: Gotovo nemoguće prognozirati presudu Karadžiću

   Bivši haški tužilac Džefri Najs izjavio je uoči izricanja presude prvom predsedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću da je skoro nemoguće precizno reći neku prognozu, jer su i odbrana i tužilaštvo uložili žalbe.
   Dalje
  • 13:52

   Otkriven identitet napadača na muškarca sa srpskom zastavom

   Kako prenosi RTRS, objavljen je i identitet muškarca koji je napao čoveka sa srpskom zastavom. U pitanju je Nihad Aličković, vođa „antidejtonske liste“, koji je i ranije pravio incidente u RS.

  • 13:50

   Kako prenose izvaštači s lica mesta, transparent sa Hitlerom je uklonjen

  • 13:48

   Objavljen snimak novog incidenta u Hagu

   Više o ovom incidentu čitajte u posebnom tekstu.

  • 13:47

   Izricanje presude počinje za manje od 15 minuta

  • 13:44

   Osim transparenta na kojem je Karadžić upoređen s Hitlerom, ispred suda se desio još jedan incident, povezan sa srpskom zastavom

  • 13:44

   Šta očekuje Karadžićev advokat?

   Advokat Radovana Karadžića Goran Petronijević je neposredno pre izricanja presude u Hagu uputio poslednju poruku javnosti

  • 13:39

   Koji su scenariji u igri?

   Koji je najgori scenario za Karadžića? Pročitajte više o tome u našoj analizi.

  • 13:35

   Incident ispred suda

   Transparent kojim se Karadžić poredi sa Hitlerom
   © AP Photo / Peter Dejong

   Sat vremena uoči izricanja drugostepene presude i haškom osuđeniku Radovanu Karadžiću došlo je do incidenta. Opširnije čitajte u posebnom tekstu.

  Uživo
  Doživotni zatvor: Za šta je sve osuđen Karadžić, tačka po tačka (video)
  +
  Tagovi:
  presuda, Radovan Karadžić, Hag
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga