08:03 04 April 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  41423
  Pratite nas

  Zajednička vežba albanske vojske i takozvanih kosovskih bezbednosnih snaga na KiM namenjena je zastrašivanju srpskog naroda u pokrajini i to jesu pripreme za eventualno izazivanje nasilja na severu KiM, izjavio je predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju Milovan Drecun.

  Drecun je ocenio da je to neprihvatljiva demonstracija „velikoalbanske“ politike, da Albanija nema nijedan osnov da šalje vojsku na KiM, sem ako nije okupatorska, te da je to što Albanija radi toliko opasno da se maltene graniči sa nezvaničnom objavom rata Srbiji.

  „Oni su okupirali, ulaskom svojih snaga, deo naše teritorije. Ne reaguju UN i Kfor“, kazao je Drecun na televiziji „Pink“.

  On je naglasio da po Rezoluciji 1244 jedino vojno prisustvo na KiM može da bude prisustvo Kfora.

  „Kako je Kfor mogao da dozvoli prisustvo vojne sile koja nije u sastavu Kfora? Zašto ih nisu sprečili? Ko je doneo političku odluku da se tako nešto dozvoli?“, upitao je Drecun.

  Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju je naveo da se time šalje poruka Beogradu da albanska armija može da pomogne specijalnim jedinicama Prištine da dovrše etničko čišćenje na KiM i da do kraja proteraju Srbe sa KiM.

  „Srbiji se šalje izuzetno opasna poruka koja može da odvede region u novo ratno stradanje. Šalje nam se poruka da će u slučaju da pokušamo da branimo srpski narod, ako dođe do eventualnog nasilja na Severu, Albanija poslati svoju vojsku da nam se suprotstavi i da možemo da očekujemo vojsku Albanije na vrhu Kopanika gde je administrativna linija“, rekao je Drecun.

  On je naveo da se pokazuje da režim iz Albanije zapravo stoji iza cele destabilizacije KiM, a svojevremeno i Makedonije.

  Drecun je govorio i o tome da je pre neki dan izbio pravi obaveštajni rat u Makedoniji povodom depeše koju je Ambasada SAD u Skoplju poslala Stejt departmentu, a koju je objavio „Vikiliks“.

  Predsednik Odbora Skupštine Srbije za Kosovo i Metohiju je pročitao sadržaj depeše koja se odnosi na teroristički napad u Kumanovu 2015. godine, te podsetio da je i tada rekao da je tu terorističku grupu organizovao Ramuš Haradinaj.

  Tagovi:
  Kfor, Kosovo, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga