21:41 30 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  21360
  Pratite nas

  Analitičar Dušan Proroković rekao je da Srbija zbog NATO bombardovanja i agresije još zadugo neće imati u punoj meri normalizovane odnose ne samo sa SAD, nego i sa brojnim zapadnim silama koje predvodi NATO.

  Proroković je za Srnu rekao da mu je povodom 20 godina od NATO agresije na Srbiju posebno zanimljivo to što se tek sa današnje vremenske distance mogu sagledati sve posledice.

  To se ne tiče samo Srbije i regiona, nego ukupne svetske politike, kazao je Proroković u Beogradu u pauzi međunarodnog naučnog skupa o NATO agresiji.

  „To je bio prvi korak gubitka poverenja brojnih aktera međunarodnih odnosa u SAD i početak novog procesa militarizacije i svega onoga što danas gledamo“, objasnio je Proroković sa Instituta za međunarodnu politiku i privredu, koji je organizovao skup.

  Prema njegovim rečima, odnosi između SAD, Kine, Rusije i drugih regionalnih sila posle 1999. godine više nisu bili isti.

  „Epilog svi vidimo. Oni su i te kako narušeni“, istakao je Proroković.

  Komentarišući to što se na skupu, iako su pozvani, nisu pojavili ambasadori SAD i drugih zapadnih zemalja, Proroković je naveo da to u nekoj meri razume.

  On je napomenuo da su prisustvo potvrdili ambasadori četiri države-članice NATO-a, ali se nisu pojavili.

  „To razumem i u nekoj meri je normalno. Ne treba gajiti iluziju da bi bilo koji zapadni diplomata ili političar došao na ovakve skupove“, istakao je Proroković.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga