11:01 28 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  Piše
  11042
  Pratite nas

  General pukovnik i bivši šef Vojne obaveštajne službe (GRU) Fjodor Ladigin izjavio je da je NATO predvođen SAD napadom na SR Jugoslaviju u praksi izveo novi strateški koncept ratovanja primenom najmodernije vojne tehnike, kako bi se prinudila kapitulacija kako u političkom, tako i u ekonomskom smislu.

  Iako je vojna agresija NATO-a usledila pre 20 godina, Ladigin je rekao da je agresija pokrenuta mnogo ranije, još početkom 90-ih godina prošlog veka, a upravo je Jugoslavija bila prva zemlja čije su granice i državnost uništene nakon usvajanja Helsinškog dogovora.

  „Pre vojne agresije bila je primenjena tehnologija obojenih revolucija na tlu jugoistočne Evrope, sa ciljem demontaže granica i državnosti. Faktički pre 30 godina je pokrenut rat drugim sredstvima, koji se danas naziva hibridnim ratom“, istakao je Ladigin i dodao da su autori ovog koncepta otvoreno zanemarili sva pravila međunarodnog prava.

  Tada su pokrenuti koncepti antisrpskog raspoloženja koji su plasirani unutar bivših republika SFRJ, što je dovelo do rasta tenzija, mržnje prema srpskom narodu, dok je u stranim medijima Srbija satanizovana.

  Ladigin se ovsvrnuo i na to da li je NATO uspeo da postigne ciljeve vojne agresije, budući da je glavni cilj te operacije bio razoružavanje srpske vojske, ocenivši da su najvećim delom stradali civili, a da je borbena gotovost srpske vojske smanjena za tih 78 dana za svega nekoliko procenata.

   

  Tagovi:
  Ladigin, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga