05:13 08 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Aleksandar VučićSveće za žrtve NATO agresijeDržavna ceremonija u Nišu povodom godišnjice bombardovanjaBombardovanje Jugoslavije - ilustracija

  IZ MINUTA U MINUT Vučić kroz suze: Heroji, za razliku od vas, ja mogu da plačem

  © Tanjug / Dimitrije Gol © Tanjug / Dimitrije Nikolić © Tanjug / Dimitrije NikolićCC0 / Balkan Photos
  1 / 4
  Politika
  Preuzmite kraći link
  125513
  Pratite nas

  Danas se obeležava 20 godina od kada je NATO bombardovao Srbiju. U jednom od najvećih zločina u novijoj istoriji na našu zemlju bačeno je oko 420.000 bombi. Zvucima sirena za uzbunu i gašenjem svetla, tačno u 19.45, kada su NATO avioni bacili prve bombe, počelo je centralno obeležavanje godišnjice od početka bombardovanja u Nišu.

  Najnovije vesti
  • 22:31
   Bivša zgrada Ministarstva odbrane Srbije porušena u bombardovanju NATO-a 1999.

   Organizator otkrio detalje humanitarne operacije u Jugoslaviji 20 godina nakon bombardovanja

   Jedinstvena velika humanitarna operacija odvijala se u Jugoslaviji odmah nakon početka NATO bombardovanja — ruski spasioci bili su prvi koji su pružili neophodnu pomoć civilnom stanovništvu, izjavio je za Sputnjik Jurij Bražnjikov, koji je u to vreme bio deo grupe međunarodne koalicije „Fokus“ koja je pružala humanitarnu pomoć stanovništvu.
   Dalje
  • 21:53
   Aleksandar Vučić na svečanosti u Nišu

   Vučić: Srbiju ne mogu da pobede

   Srbija ne da da je slome, Srbiju ne mogu da pobede, poručio je večeras predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Nišu, na manifestaciji obeležavanja dve decenije od početka NATO agresije.
   Dalje
  • 21:38
   Slađan Vučković, pirotehničar, penzionisani zastavnik prve klase, koji je prilikom čišćenja terena od kasetne municije izgubio obe ruke.

   Govor koji je rasplakao Srbiju: Nisam brinuo za sebe, vojnik sam! (video)

   Jedan od najupečatljivijih trenutaka ceremonije obeležavanja godišnjice NATO agresije u Nišu bilo je obraćanje Slađana Vučkovića, pirotehničara, penzionisanog zastavnika prve klase, koji je prilikom čišćenja terena od kasetne municije izgubio obe ruke. Pogledajte njegov govor.
   Dalje
  • 21:17

   Ceremonija u Nišu završena je onako kako je počela, uz zvuk sirene za uzbunu

  • 21:16

   Centralno obeležavanje godišnjice od početka bombardovanja u Nišu

   Centralno obeležavanje godišnjice od početka bombardovanja u Nišu
   © Tanjug / Dimitrije Nikolić
  • 21:05

   Vučić se kroz suze obratio herojima odbrane: Za razliku od vas, ja mogu da plačem!

   Predsednik Aleksandar Vučić veoma emotivno je večeras u Nišu doživeo susret sa Slađanom Vučkovićem, podoficirom koji je tokom NATO agresije izgubio obe šake.

   Predsednika su, dok mu se obraćao tokom govora u Nišu, savladale emocije:

   „Dragi Slađan, divni čovek, podoficir koji je izgubio obe šake, naleteo je na 107 minu koju su zločinci bacilli, ali ima unuke i imaće ih još, ako bog da...“, obratio se Vučić Vučkoviću na obeležavanju dve decenije od početka NATO agresije.

   „Hvala vam na junaštvu, na odanosti otadžbini. Nema ništa preče i važnije od otadžbine. Hvala vam beskrajno za sve što se za otadžbinu uradili i decu spasili od zločinačkih mina“, rekao je Vučić i potresen njegovom sudbinom, tokom govora povodom 20. godišnjice NATO agresije, čak i zaplakao.

   „Za razliku od vas, ja mogu i da plačem. Imam pravo na to, vi nemate, jer Bogoljub i Anđela bi se ljutili...“, rekao mu je predsednik.

  • 21:03

   Vučić citirao Martina Lutera Kinga

   Aleksandar Vučić
   © Tanjug / Dimitrije Gol

   Predsednik Srbije je na ceremoniji u Nišu rekao:

   „Vaš slobodarski duh je naterao nas da budućnost možemo da gradimo samo čuvajući slobodu i mir“.

   On je podsetio na reči Martina Lutera Kinga: „Nećemo pamtiti reči naših neprijatelja, nego tišinu naših prijatelja“.

   Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da je za opstanak srpskog naroda važan jedan uslov — da ne zaboravljamo nikada nikome naše živote, posebno ne dečje živote.

   Poručio je da je ponosan na slobodarski duh našeg narda, koji nas je naterao da ne zaboravimo da budućnost možemo graditi samo na takvim osnovama — čuvajući slobodu, nezavisnost i samostalnost.

  • 20:49

   MUPCG: Netačno da je policija onemogućila Mandića i Kneževića

   Uprava policije Ministarstva unutrašnjih poslova Crne Gore saopštila je večeras da je netačno da je policija onemogućila Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću da na Graničnom prelazu Dračenovac napuste Crnu Goru.

   „Policijski službenici su danas, na GP Dračenovac, kontrolisali vozilo kojim je upravljao Mihailo Čađenović, a u kojem su se kao saputnici nalazili Andrija Mandić i Dejan Gojković, dok se u vozilu nije nalazio Milan Knežević“, navedeno je u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

  • 20:47

   Počelo je obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića

  • 20:38

   Dodik: Neka su prokleti svi koji su odgovorni za smrt male Milice Rakić i sve ubijene dece!

   Milorad Dodik
   © Tanjug / Dimitrije Gol

   Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je da je NATO počinio zločin nad srpskim narodom, isto kao što je učinjeno par godina ranije u Republici Srpskoj.

   „Srpski narod su svrstali na stranu lošeg i onog kome treba načiniti štetu. Danas znamo da je NATO agresija dugo pripremana i znamo da ona još i danas traje. To je bilo nepravedno, nepošteno, nasilnički i zločinački. Sasvim su dobro znali kada su ubijali decu, gađali zgradu televizije, putnički voz u Grdelici, kada su u Nišu bacili bombe koje su ubile i trudnicu“, rekao je Dodik.

   On je obraćanje završio ovim rečima: „Neka su prokleti svi koji su odgovorni za smrt male Milice Rakić i sve ubijene dece!“

  • 20:32

   Protest povodom godišnjice bombardovanja Srbije u centru Beča

   Protest povodom godišnjice bombardovanja Srbije u centru Beča
   © Tanjug / Zoran Mirković

   Više stotina Srba i Austrijanaca okupilo se večeras u centru Beča da bi odalo počast žrtvama NATO bombardovanja i podsetilo međunarodnu zajednicu na zločin koji je zapadna vojna alijansa počinila napadajući SRJ, uz kršenje međunarodnog prava, prenosi Tanjug.

   Pomen, u organizaciji Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti, počeo je na trgu ispred sedišta predsednika i austrijske vlade, odakle se povorka, kroz ulice strogog centra, uputila ka trgu Štefansplac, gde su Srbi, tokom NATO agresije protestovali 78 dana.

   Oni su, tokom kretanja nosili parole protiv NATO agresij da bi skrenuli pažnju austrijske javnosti na zločin počinjen pre 20 godina, za koji niko nije odgovarao.

   Brojni govornici su, na završnici skupa, ukazali da je NATO prekršio međunarodno pravo svojom intervencijom, vođenom pod plaštom „humanitarne akcije“.


  • 20:32

   Počelo je obraćanje srpskog člana predsedništva BiH Milorada Dodika

  • 20:26

   Slađan Vučković, pirotehničar, penzionisani zastavnik prve klase, koji je prilikom čišćenja terena od kasetne municije izgubio obe ruke.

   Slađan Vučković, pirotehničar, penzionisani zastavnik prve klase, koji je prilikom čišćenja terena od kasetne municije izgubio obe ruke.
   © Tanjug / Dimitrije Gol
  • 20:23

   Milorad Dodik, patrijarh Irinej i Aleksandar Vučić tokom ceremonije u Nišu

   Milorad Dodik, patrijarh Irinej i Aleksandar Vučić tokom ceremonije u Nišu
   © Tanjug / Dimitrije Gol
  • 20:19

   Počast žrtvama: Kineska ambasadorka Čen Bo, ruski ambasador Aleksandar Čepurin, direktor kancelarije za KiM Marko Đurić i ministar odbrane Aleksandar Vulin

   Kineska ambasadorka Čen Bo, ruski ambasador Aleksandar Čepurin, direktor kancelarije za KiM Marko Đurić i ministar odbrane Aleksandar Vulin
   © Tanjug / Dimitrije Gol
  • 20:09

   Patrijarh Irinej: Sećamo se najtragičnijih dana u istoriji

   Patrijarh Irinej
   © Tanjug / Dimitrije Gol

   Patrijarh Irinej je na svečanosti u Nišu poručio da se danas sećamo najtragičnijih dana u istoriji, i istakao da tako nešto ne treba da se ponovi nikada i nigde u svetu.

   Napomenuo je da su zvuci sirena za uzbunu i danas prisutni u našim životima.

   „Čujemo ih u snovima, u svojim sećanjima, to su dani najtragičniji u našoj istoriji, dani za koje bismo želeli da se nikada više ne ponove našem narodu, ali ne samo našem narodu nego nigde u ovome svetu. To su zvuci pakla, zvuci mržnje koji izlaze iz dubine čovekova bića, koje razaraju, koje predaju smrti i najtužnim sećanjima“, rekao je patrijarh Irinej.

   Istakao je da 78 dana bombardovanja predstavljaju dane straha.

   „Da su to su bili dani radosti i oni bi bili veoma dugi, zamislite da ti tragični zvuci i strah koji smo svi doživljavali traju 78 dana. Pitamo se danas odakle taj izvor mržnje, da se uništi ono što je najvrednije na ovom svetu pod suncem, da se uništi ljudkso biće ni krivo ni dužno — ali sa jednim jasnim planom i ciljem da se ostvare zemaljski planovi, a ja bih mirne duše, to nazvao paklenim planovima“, rekao je patrijarh.

   Ističe da je još tragičnije to što su u bombardovanju učestvovali „naši bivši saveznici i prijatelji, koji su svoje savezništvo pretvorili u neprijateljstvo prema našem narodu“.

   Poručio je da je udareno na miran narod koji je čitavu svoju istoriju proveo u velikom stradanju i iskušenju, narod koji voli slobodu za sebe i želi je drugima.

   „Da bi ostvarili svoje želje osudili su nas da smo narod koji čini zlo, koji smišlja zlo drugima i to vezali za jedan kraj naše otadžbine, sa narodom sa kojim srpski narod živi stotinama godina kako zna i ume, pokazujući svoje pravo ljudsko lice i humanizam. Oklevetali su nas i sa tom klevetom i mržnjom podigli su svet", rekao je patrijarh.

   Poručio je da je 19 moćnih država usmerilo silu prema jednom malom narodu i učinilo ono što dobar čovek nikada ne bi uradio.

   „Naneli su nam velika zla, porušili su nam naše fabrike, industrije, puteve, železnice, a čak nisu ni bolnice poštedeli. Nisu poštedeli ni malenu decu, koja su sa radošću ušla, a sa tugom i plačem napustila ovaj svet. To je nešto čemu se samo đavo može radovati“, istakao je patrijarh.

   Dodao je da su nas unazadili za više od 50 godina — „naprednu zemlju pretvorili su u prah i pepeo“.

   „Neka im Bog sudi po pravdi svojoj, a poznato je da zlo dobro neće doneti“, rekao je patrijarh Irinej.

  • 20:05

   U Beogradu održan anti NATO protest

   Anti NATO protest u Beogradu
   © Tanjug / Rade Prelić

   U Beogradu je večeras održan anti NATO protest, u organizaciji pokreta „Živim za Srbiju“, inicijative „Nema predaje Kosova i Metohije“ i otadžbinskog pokreta veterana, boraca sa Košara i Paštrika.

   Sa skupa je poručeno da se NATO bombardovanje 1999. godine, koje je odnelo brojne ljudske žrtve, ne sme zaboraviti i da Srbiji nije mesto u toj organizaciji.

   Učesnici protesta su od zgrade Generalštaba prošetali Nemanjinom i Deligradskom ulicom do ambasade Rusije, odakle su produžili do Hrama Svetog Save gde su zapalili sveće za sve stradale u bombardovanju 1999. godine.

  • 20:02

   Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji

   Obeležavanje Dana sećanja na stradale u NATO agresiji
   © Tanjug / Dimitrije Nikolić
  • 20:02

   Oficiri svih rodova vojske i policije postrojeni su u prvom redu, na Trgu Kralja Milana u Nišu.

  • 19:58

   Skup je počeo obraćanjem patrijarha Irineja

  • 19:56

   Govoriće Vučić, patrijarh Irinej i Dodik

   Okupljenima u Nišu obratiće se patrijarh srpski Irinej, predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik.

  • 19:54

   Počela državna ceremonija u Nišu povodom godišnjice bombardovanja

  • 19:50
   Ruski padobranski veterani iz Moskve sa episkopom Moravičkim Antonijem.

   Podrška Srbiji na 20. godišnjicu agresije od Moskve do Kamčatke

   Podrška građanima Srbije povodom dvadeset godina od početka agresije NATO-a dolazi i od pravoslavnog društva „Sorok Sorokov“ iz Rusije. U gradovima od Moskve do Kamčatke njihovi članovi su istakli transparente „Nema predaje“. „Sorok Sorokov“ je organizovan i u Srbiji, a njegovi članovi su i veterani 63. Padobranske brigade.
   Dalje
  • 19:24

   Protest u Parizu

   Državna ceremonija u Nišu povodom godišnjice bombardovanja
   © Tanjug / Dimitrije Nikolić

   Savez Srba Francuske je 24. marta organizovao okupljanje na Trgu Trokadero u srcu Pariza povodom 20 godina NATO agresije. U govorima koje su održali Đuro Ćetković i Romeo Milošević, predsednik i potpredsednik Saveza Srba Francuske, Aleksi Trud profesor geopolitike na univerzitetu Versaj, Dušan Gujaničić, doktorant prava na Sorboni i Pol Antoan, francuski doktorant na Univerzitetu u Beogradu, istaknut je nepravedan karakter NATO agresije, herojski otpor srpske vojske, neverovatna materijalna razaranja i velika stradanja civila.

   Pred više stotina prisutnih, podsetili su i na neke svetle elemente u francusko-srpskim odnosima, i pored velike medijske propagande protiv Srbije, kao na primer: humanitarac Arno Gujon, novinar Zan-Kristof Buison, pokojni akademik i pisac Zan Ditur, pisac Patrik Beson, oficiri Žak Ogar i Pjer-Anri Binel. Istaknuto je da tražiti od Srbije da odustane od Kosova bilo bi kao tražiti od Francuske da odustane od katedrale u Remsu ili Notrdamu ili doline Loare.

   Komemoratovnom skupu je prisustovala i ekipa televizije RT, oni su se više puta uključivali u program na francuskom jeziku .

  • 19:06

   Mandiću i Kneževiću onemogućen odlazak u Srbiju

   Liderima Demokratskog fronta (DF) Andriji Mandiću i Milanu Kneževiću danas je, na graničnom prelazu Rožaje, onemogućeno da napuste teritoriju Crne Gore kako bi u Nišu prisustvovali obeležavanju 20 godina od NATO bombardovanja, saopšteno je iz tog političkog saveza, prenosi RTCG.

   Navodi se da je trebalo da oni prisustvuju obeležavaju godišnjice na poziv predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

   Iz DF su kazali da, iako je rešenjem Višeg suda Mandiću i Kneževiću dozvoljeno da sa ličnom kartom mogu napuštati teritoriju Crne Gore, današnjom brutalnom opstrukcijom Ministarstva unutrašnjih poslova poslata jasna poruka da oni ne smeju da budu u Srbiji.

   Iz tog saveza su naveli da policajcu, koji se predstavio kao glavni na tom graničnom prelazu, nije značilo ništa to što je u sistemu jasno prepoznao da su Mandić i Knežević nedavno već dva puta napuštali Crnu Goru i vraćali se.

  • 17:45

   Cvijanovićeva i Dodik danas na akademiji u Nišu

   Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović i srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik danas će u Nišu prisustvovati akademiji povodom 20 godina od početka bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije.

  • 16:05

   Dan sećanja u Jagodini: NATO nije pobedio

   U Jagodini i Pomoravskom okrugu danas je obeležen Dan sećanja na žrtve NATO agresije, a vence su položili pripadnici Policijske uprave i Gradske organizacije SUBNOR Jagodine i minutom ćutanja odali počast poginulima.

   Cveće je položeno na spomen ploču osam poginulih policajca na Kosovu u zgradi Policijske uprave i na spomenen bistu potpukovniku Vojske Jugoslavije, pripadniku 63. padobranske brigade Goranu Ostojiću u Osnovnoj školi koja nosi njegovo ime, a koji je poginuo o blizini kasarne Košare na srpsko albanskoj granici.

   Sećanje na početak i 78 dana bombradovanja Srbije i Pomoravskog okruga, evocirao je istoričar Dejan Tanić, istakavši da NATO, i uz veliku živu silu i tehničku premoć, „nije pobedio, za Kosovo se još borimo“.

  • 16:01
   Beč

   Priznanje iz Beča: Otkrivena uloga Austrije u napadu na SRJ

   NATO agresijom na SR Jugoslaviju naneta je trajna šteta međunarodnom pravu, ocenjeno je danas u Beču u diskusiji pod nazivom „20 godina od NATO bombardovanja, ima li Balkan budućnost?“, u organizaciji Austrijsko-srpskog pokreta solidarnosti.
   Dalje
  • 16:01

   Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović položio je vence na spomen ploču poginulim policijskim službenicima tokom NATO bombardovanja u holu zgrade Policijske uprave u Nišu

   Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović položio je vence na spomen ploču poginulim policijskim službenicima tokom NATO bombardovanja u holu zgrade Policijske uprave u Nišu
   © Tanjug / Dimitrije Nikolić
  • 15:38
   Stalni predstavnik Rusije u EU Vladimir Čižov

   Ruski diplomata: Dobra prilika da se NATO priseti svoje najgrublje greške

   Dvadeseta godišnjica bombardovanja Jugoslavije je dobra prilika da se članice NATO-a podsete da je taj događaj predstavljao najgrublje kršenje međunarodnog prava, rekao je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.
   Dalje
  • 15:38

   Američki ambasador stao pred kamere i pokušao da objasni neobjašnjivo

   Američki ambasador u Prištini Filip Kosnet poručio je danas u video poruci da su pre dvadeset godina SAD i ostali saveznici iz NATO „intervenisali kako bi sprečili dalju humanitarnu katastrofu na Kosovu“, a predsedavajući kosovske skupštine Kadri Veselji tvrdi da će „narod Kosova uvek biti zahvalan liderima demokratskog sveta na čelu sa SAD“.
   Dalje
  • 15:38
   Sedište NATO-a u Briselu

   EKSKLUZIVNO — NATO za Sputnjik: Zašto smo vas bombardovali

   NATO i posle 20 godina smatra da je primena sile u Jugoslaviji bez odobrenja Saveta bezbednosti UN bilo neophodna i legitimna i da je bombardovanje postiglo svoj cilj, saopštila je pres-služba Alijanse za Sputnjik.
   Dalje
  • 15:15

   Postavljanje bine uoči večerašnjeg centralnog obeležavanja godišnjice agresije

   Postavljanje bine uoči večerašnjeg centralnog obeležavanja godišnjice agresije
   © Tanjug / Dimitrije Nikolić
  • 15:03

   Vlast u Crnoj Gori zabranila odavanje počasti žrtvama NATO agresije

   Crnogorske vlasti danas su zabranila da se u kasarnama Vojske Crne Gore oda pošta žrtvama NATO agresije na Crnu Goru i Srbiju. 

   Delegaciji Nove srpske demokratije, roditeljima poginulih, vojnim veteranima i borcima sa Košara nije dozvoljeno da polože vijenac na spomenik žrtvama koji se nalazi unutar kasarne u Maslinama. 

  • 14:39

   Navijači Rusije: Ne zaboravi nikad 24. mart 1999.

   Navijači fudbalske reprezentacije Rusije poslali su danas podršku srpskom narodu na 20. godišnjicu NATO bombardovanja.

   Uoči utakmice protiv Kazahstana u Astani navijači Rusije razvili su transparent na kom piše: "Ne zaboravi nikad 24.3.1999".

   Transparent su doneli navijači Spartka iz Moskve, koji su u bratskim odnosima sa navijačima Crvene zvezde.

  • 14:32

   Dan sećanja na KIM: Srbi praštaju, ali ne zaboravljaju

   Zamenik direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Željko Jović položio je povodom obeležavanja 20 godina od početka NATO agresije na SRJ, vence na spomen obeležja palim borcima u Zvečanu, kao i mestu Žerovnica, i poručio da smo narod koji prašta, ali i ne zaboravlja.

   Jović je prethodno razgovarao sa porodicama stradalih u NATO agresiji i od ruku albanskih terorista, a nakon polaganja venca u Zvečanu rekao da to obeležje samo po sebi dovoljno govori, ali je suština u tome što to nije jedino takvo znamenje stradalima, jer, naglasio je, nema mesta, grada, sela, u Srbiji gde takvih spomenika nema.

   "Stotine hiljada ljudi u Srbiji oplakuju naše mučenike i heroje koji su stradali nesrećne 1999. godine u bezočnoj, pritivpravnoj, bezumnoj agresiji. A stradali su, jedni, samo zato su bili deo srpskog naroda, ponosnog, malog, ali nepokornog, a drugi što su herojski branili svoju otadžbinu", istakao je Jović i upitao

   "Šta je trebalo - da je ne brane".

   Kako je rekao, Srbi su narod pomirenja, i praštaju, ali i ne zaboravljaju.    

  • 14:25

   Vučević: Podići spomenik poginulim Novosađanima

   U Novom Sadu danas je u kasarni Jugovićevo, koja je bila jedna od prvih meta agresora,
   obeleženo 20 godina od NATO bombardovanja, a gradonačelnik Miloš Vučević predložio je da se podigne spomenik svim stradalim Novosađanima.

   „Pozivam svu javnost u Novom Sadu da se zajedno okupimo i da podignemo spomenik kakav je dostojan svim poginulim Novosađanima od 1990. do 1999. godine. Nije na ponos grada da nemamo takav spomenik", izjavio je novinarima Vučević.
   On je rekao i da podržava inicijativu nekih udruženja, organizacija i pojedinaca koja se odnosi na to da jedan od bulevara u Novom Sad dobije ime po poginulim vojnicima na Košarama.

   „Da jedan od novih bulevara u Novom Sadu bude posvećen junacima sa Košara. Do pre nekoliko godina nismo smeli ni da pričamo šta se sve dešavalo na Košarama, ili na Kosovu i Metohiji. Danas smemo to jasno i glasno, nedvosmisleno reći", rekao je Vučević.

   On je rekao da je Novi Sad, 20 godina nakon divljačkog bombardovanja grada i cele naše zemlje, Evropska prestonica mladih, a da će za dve godine biti Evropska prestonica kulture.

   Podsetio je i na to da je Novi Sad bio jedan od prvih gradova na koji su pale NATO bombe.    

   Gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević na obeležavanju Dana sećanja na poginule u NATO bombardovanju u kasarni Jugovićevo.
   © Tanjug / Jaroslav Pap
  • 14:23
   Zgrada bivše ambasade Kine u Beogradu koja je pogođena u bombardovanju NATO-a 1999.

   NATO nije uzeo u obzir lekcije o događajima u Jugoslaviji

   Lekcije nakon dramatičnih događaja od pre 20 godina u Jugoslaviji, kada je NATO, zaobilazeći međunarodno pravo, upotrebio vojnu silu, kasnije nisu uzimane u obzir, što su pokazale akcije u Libiji, dok na Balkanu i dalje postoji potencijal sukoba, saopštila je ruska misija pri Alijansi.
   Dalje
  • 13:50

   EU:24.mart je bio kritičan datum za KiM i Zapadni Balkan

   Kancelarija EU u Prištini saopštila je danas da je 24. mart 1999. gidine bio kritičan datum za Kosovo i zapadni Balkan, jer je "tada otvoren težak period za ceo region, ali i za Evropsku uniju".

   "Sada Zapadni Balkan deli težnju da se pridruži Evropskoj uniji, sa svojom misijom mira i pomirenja. Poštujemo i podržavamo današnju želju da region igra konstruktivnu ulogu u stabilnosti, sigurnosti i prosperitetu našeg kontinenta", navodi se u saopštenju, prenosi RTK na srpskom jeziku.

   Pre tačno 20 godina NATO je započeo bombardovanje SR Jugoslavije koje je trajalo 78 dana i tom prilikom je stradalo više hiljada civila.    

  • 13:37
   Noćni vukovi

   „Noćni vukovi“ odali počast žrtvama agresije na Jugoslaviju (video)

   Povodom dvadesetogodišnjice NATO bombardovanja, ruski bajkeri „Noćni vukovi“, na čelu sa svojim liderom Aleksandrom Zaldastanovim — Hirurgom, odali su danas ispred Ambasade Srbije u Moskvi počast žrtvama NATO agresije.
   Dalje
  • 13:06

   Milačić: Ne zaboravljavamo Đukanovićevu izdaju 1999. godine

   Predsednik "Prave Crne Gore" Marko Milačić se osvrnuo i na dvadesetu godišnjicu NATO bombardovanja: ''Prve NATO bombe su pale na Crnu Goru. Te posledice osjećamo i danas. Stopa kancerogenih bolesti je veća nego ikada, i to nije slučajno. Istovremeno, kao otac i kao čovjek vam mogu reći da me itekako boli ponašanje sadašnje vlasti, pa i dijela opozicije, koji slave NATO vrijednosti, one "vrijednosti" pod čijom zastavom su ubijana naša djeca.

   Nikad ne smijemo zaboraviti da je Milo Đukanović 1999. godine sarađivao sa okupatorskom vojskom, dok su po našem narodu padale bombe sa osiromašenim uranijumom. Njegovu izdaju ne zaboravljamo, i kada izborimo slobodu za našu zemlju i demokratizujemo je Djukanović će morati da odgovara i za svoje činjenje uoči i tokom bombardovanja,'' zaključio je Milačić.    

   Marko Milačić
   Prava Crna Gora
  • 12:55

   Sećanje na Milicu Rakić i decu stradalu u NATO agresiji

   Povodom obeležavanja Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja 1999. godine, danas je u Tašmajdanskom parku u Beogradu položeno cveće na spomen-obeležje posvećeno dveojčici Milici Rakić i deci stradaloj u bombardovanju.

   Cveće su položili ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević i zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić.

   "Ako postoji čin koji oslikava bezumnost rata i težinu zločina koji je NATO počinio prema narodu Srbije, odnosno Savezne Republike Jugoslavije u agresiji 1999. godine onda je to ubistvo male Milice Rakić i ubistva dece tokom tog bezumnog čina u proleće 1999. godine", rekao je Vesić.

   Naveo je da je u NATO agresiji stradalo oko 2.500 ljudi, povređeno oko 6.000, a meterijalna šteta koja je naneta našoj zemlji se procenjuje između 30 i 100 milijardi američkih dolara.

    

  • 12:51

   Odata pošta radnicima RTS poginulim u NATO agresiji

   Polaganjem venaca i paljenjem sveća, uz minut ćutanja, danas, na Dan sećanja na žrtve NATO agresije, odata je pošta radnicima RTS-a koji su pogunili na svom radnom mestu u bombardovanju 1999. godine.

   Vence na spomenik "Zašto?" položile su porodice poginulih radnika, pomoćnica ministra kulture i informisanja Slavica Trifunović, gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić, generalni direktor RTS Dragan Bujošević i v.d. direktor Televizije Ilija Cerović.
   Miroslav Medić, brat poginulog Siniše Medića, zahvalio je svima što su došli da se sete tragedije iz aprila 1999. godine.

   On je rekao da porodice žzele da znaju odgovor na pitanje zašto je bilo potrebno da pogine 16 ljudi u RTS-u i zašto ih niko nije zaštitio.

   "Odgovor na to pitanje čekamo punih 20 godina i još ga nismo dobili", rekao je on okupljenima.

   Dodao je da su na 20. godišnjicu dobili obećanje da će se krenuti sa izgradnjom Memorijalnog kompleksa, na mestu na kojem je nalazi razrušeni deo zgrade televizije, koji će biti konzerviran, a u okviru kojeg će se nalaziti memorijalna soba, u kojoj će biti lični predmeti poginulih i moći će da se vidi o zločinima NATO počinjenih za 78 dana.    

  • 12:41

   U Straževici obeleženo 20 godina od NATO bombardovanja

   Povodom 20 godina od početka NATO agresije na tadašnju SR Jugoslaviju, na brdu Straževica, gde je na današnji dan 1999. godine pala prva bomba u Beogradu, kod spomen obeležja "Glasnik sa Straževice", odata je pošta poginulim vojnicima i civilima tokom bombardovanja.
   Vence na spomen obeležje položile su porodice pripadnika Vojske SR Jugoslavije Vlastimira Lazarevića i Vladimira Vujovića, koji su i pogunuli na tom mestu 27, odnosno 28. marta 1999. godine, ministri u Vladi Srbije Nebojša Stefanović i Aleksandar Antić, predsednik Skupštine Grada Nikola Nikodijević, zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i mnogi građani. 
   Nakon intoniranja himne "Bože pravde" i odavanja pošte minutom ćutanja svim nastradalima u NATO agresiji 1999. godine, služen je i parastos poginulim vojnicima, policajcima i civilima tokom 78 dana bombardovanja.     

  • 12:12
   Predsednik Odbora za međunarodne poslove Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov

   Kosačov: Bombardovanje Jugoslavije — najgrublje kršenje međunarodnog prava

   Vojna agresija NATO-a na Jugoslaviju bila je najgora povreda međunarodnog prava, koja je pokrenula čitav niz negativnih događaja, i to ne samo u Evropi, izjavio je za Sputnjik predsedavajući odbora za međunarodne poslove Saveta Federacije Rusije Konstantin Kosačov.
   Dalje
  • 12:08

   Tokom bombardovanja na Jugoslaviju je bačeno oko 420.000 bombi.

  • 11:55

   Marković: Pijetet žrtvama, Crna Gora danas odlučuje sama

   Crnogorski premiijer Duško Marković izjavio je danas, povodom 20. godišnjice intervencije NATO-a, da Crna Gora, kao nezavisna država, deo velike evroatlantske porodice i buduća članica Evropske unije, o svojoj budućnosti odlučuje sama, ali da se s pijetetom seća nedužnih žrtava intervencije iz vremena kada nije imala kontrolu nad dešavanjima koja su je okruživala.

   "Navršava se dvadeset godina od intervencije Severnoatlantskog saveza u Saveznoj Republici Jugoslaviji. Tada je na severu Crne Gore, u Murinu, tragično stradalo šest nedužnih civila, medu njima i troje dece. Država Crna Gora nikada neće zaboraviti nedužne žrtve. Intervenciju

   Severnoatlantskog saveza 1999. godine, Crna Gora nije želela niti je do nje dovela. Crna Gora je tada bila deo druge države i deo sistema u kojem nije imala kontrolu nad dešavanjima koja su je okruživala", poručio je crnogorski premijer u obraćanju javnosti, prenosi RTCG.
   Marković je dodao da uz izražavanje pijeteta prema stradalima i prisecanje na teško vreme upućuje građanima poruke za budućnost.

   "Naša zemlja već pripada Evropi i njenim vrednostima - vladavine prava, građanskih i ekonomskih sloboda i poštovanja ljudskog dostojanstva. Zato kada se prisećamo ovih tragičnih dešavanja, više nego ikada treba da smo svesni važnosti jedinstva i sloge. Možemo imati različita mišljenja, ali očuvanje naših temeljnih vrednosti i solidarnosti među nama su principi koji treba da nas podstiču da svakoga dana doprinosimo napretku naše zemlje", zaključio je Marković.

  • 11:50

   Položeni venci povodom Dana sećanja na poginule 1999.

   Pomoćnik gradonačelnika Beograda Andreja Mladenović položio je danas venac na Spomenik žrtvama rata i braniocima otadžbine 1990-1999, povodom Dana sećanja na žrtve NATO bombardovanja 1999. godine.

   Kako prenosi gradski Sekretarijat za informisanje, Mladenović je istakao da je 20 godina od NATO agresije brzo prošlo, ali da rane koje su ostale ne mogu da zacele nikada.

   On je podsetio da je 78 dana trajala agresija na jednu slobodnu, suverenu zemlu bez odobrenja Saveta bezbednosti i Ujedinjenih nacija.

   "Akcija koju su nazvali ''Milosrdni anđeo'' izazvala je smrt više od 2.500 ljudi, među kojima je bilo i osamdesetero dece. Ne smemo da zaboravimo ni jedan život koji je izgubljen tokom NATO agresije, jer su oni dati za slobodu naše zemlje i naroda", rekao je Mladenović na Savskom trgu u Beogradu.

   On je dodao da je upravo ta akcija i agresija sprovedena da se Srbiji oduzme Kosovo i Metohija. 
   Vence na Savskom trgu položili su i predstavnici udruženja koja neguju sećenja na ratove i žrtve ratova devedestih godina 20. veka.

  • 11:44
   Pomen NATO žrtvama, Crna Gora

   Žrtve NATO-a nisu zaboravljene u Crnoj Gori: Raznim Klintonima pred Bogom neće biti lako

   Žrtve NATO agresije u Crnoj Gori nisu zaboravljene, iako zvanične vlasti nisu upriličile nikakvu komemorativnu manifestaciju. Obilježavanje sećanja na te tragične dane 1999. počelo je liturgijom u manastiru Miholjska Prevlaka kod Tivta, a nastavlja se svečanom akademijom.
   Dalje
  • 11:43

   Ambasadori: 24.mart-Dan kada je diplomatija podbacila

   Ambasadori osam zemalja u Beogradu istakli su u zajedničkoj izjavi danas da pamte 24. mart kao dan kada je diplomatija podbacila i izrazili žaljenje zbog civilnih žrtava tokom događaja 1999. godine.

   U izjavi koje su potpisali ambasadori Francuske, Nemačke, Holandije, Norveške, Velike Britanije i SAD, kao i otpravnik poslova Italije i konzul Kanade, navodi se da saučestvuju s bolom "svih onih koji su u ratovima 90-ih izgubili svoje najmilije".

   "Čuvajući uspomenu i sećanje na njih, rešeni smo da uložimo još više napora kako bismo doprineli trajnom miru i stabilnosti u regionu", navodi se u izjavi koju su potpisali Frederik Mondoloni, Tomas Šib, Henk van den Dol, Arne Bjornstad, Denis Kif, Kajl Skat, Serđo Monti i Fransoa Lavertu.

   Potpisnici ove izjave danas su u Tašmajdanskom parku odali počast poginulima tokom NATO bombardovanja 1999. godine.

    

  • 11:24
   Bombardovanje: Odnos snaga i razlozi

   INFOGRAFIKA: Agresija NATO-a na Jugoslaviju

   Zašto se Alijansa umešala u unutrašnja pitanja Jugoslavije, ko je kriv za internacionalizaciju kosovskog problema i kako je Jugoslavija došla u poziciju „sama protiv svih“?
   Dalje
  • 11:23
   NATO bombardovanje 1999

   Crni danak NATO bombi u Crnoj Gori — najgore u Tivtu i Budvi

   Broj oboljelih od karcinoma u poslednjih devet godina u Crnoj Gori je utrostručen, upozorio je direktor Klinike za onkologiju Kliničkog centra u Podgorici dr Vladimir Todorović. Iako zvaničnici izbegavaju da govore o tome, mnogi u Crnoj Gori povezuju takav trend s NATO bombardovanjem 1999. tokom kojeg je korišćena i municija s osiromašenim uranijumom.
   Dalje
  • 11:23
   Kako smo branili Kosovo i Metohiju pod agresorskim bombama 1999. god

   Kako smo branili Kosovo i Metohiju pod agresorskim bombama 1999.

   Navršava se punih dvadeset godina od početka NATO bombardovanja Savezne Republike Jugoslavije. Najteže je bilo vojsci na Kosovu i Metohiji koja se pored bombi koje su sipali avioni alijanse, oni su vodili bitke i terisistima tzv. OVK.
   Dalje
  • 11:22
   Američki vojni avion F-15 poleće sa vazdušne baze u Italiji u misiju u Jugoslaviji 29. marta 1999.

   Ruski diplomata: Niko ne sumnja da je bombardovanje Jugoslavije bilo kršenje prava

   Dvadeseta godišnjica početka NATO bombardovanja Jugoslavije je razlog da se zemlje Alijanse podsete da su te akcije bile najgrublje kršenje međunarodnog prava, izjavio je za Sputnjik stalni predstavnik Rusije pri EU Vladimir Čižov.
   Dalje
  • 11:22
   Bivši premijer Rusije Evgenij Primakov

   Preokret iznad Atlantika: Kako je Primakov zbog SRJ promenio odnose Moskve i Vašingtona

   Bombardovanje Jugoslavije 1999. godine, koje su Sjedinjene Američke Države i njihovi saveznici vodili više od dva meseca, ne samo da je obeležilo novu fazu u istoriji Evrope već i preokret u odnosima između Rusije i Zapada, koji su se činili gotovo saveznički nakon završetka Hladnog rata, navodi agencija RIA Novosti.
   Dalje
  • 11:22
   Bombardovanjem SRJ Amerikaci su pokušali da ubiju dve muve odjednom. Da obesmisle ulogu UN-a, jer su više od jedne decenije sve glasniji oni koji tvrde da je odavno prevaziđena, i da treba menjati, ulogu i upotrebu veta na odluke koje u SB imaju Rusija, Kina, Amerika, Velika Britanija i Francuska.

   Posledice NATO bombardovanja biće preispitane u UN (video)

   Organizacija „28. jun“ će obeležiti 20. godišnjicu NATO bombardovanja Jugoslavije sa novim projektom koji će imati cilj da istraži posledice bombardovanja i da ih predstavi u UN.
   Dalje
  • 11:21
  Uživo
  IZ MINUTA U MINUT Vučić kroz suze: Heroji, za razliku od vas, ja mogu da plačem
  +
  Tagovi:
  NATO, godišnjica, bombardovanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga