14:55 30 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3833
  Pratite nas

  Evropski parlaament usvojio je danas predlog Evropske komisije kojim se od EU članica traži vizna liberalizacija za građane s kosovskim pasošima.

  Komesar Evropske unije za unutrašnja pitanja Dimitris Avramopulos izjavio je da je zadovoljan činjenicom da je Evropski parlament prepoznao važnost bezviznog režima za Kosovo.

  „Ne radi se samo o prepoznavanju njihovih napora, već i o osiguranju stabilnosti i bezbednosti u regionu. U pitanju je evropska perspektiva čitavog regiona“, rekao je Avramopulos.

  On je podsetio da je Evropska komisija u julu 2018. godine potvrdila da je Kosovo ispunilo sve uslove za viznu liberalizaciju, uključujući i demarkaciju granice sa Crnom Gorom i jačanje borbe protiv organizovanog kriminala i korupcije.

  „Osiguraćemo još bolju saradnju, tako što ćemo ih približiti. Ne može se stalo pomerati cilj“, rekao je Avramopulos i upozorio da, u suprotnom, postoji rizik da Kosovo okrene leđa i počne da se udaljava od EU.

  Izvestilac za viznu liberalizaciju u Evropskom parlamentu Tanja Fajon rekla je da je Kosovo ostalo „crna rupa na Zapadnom Balkanu“ kada su u pitanju vize, i pozvala EU da odmah reaguje.

  Deo članica EU ne podržava viznu liberalizaciju za Kosovo zbog straha od migracionog rizika i problema koje je EU već imala s prilivom azilanata sa te teritorije.

   

  Tagovi:
  Evropski parlament, vize, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga