11:47 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2285
  Pratite nas

  Izjava ambasadora Švajcarske u Prištini Žana Ibera Lebea da privremene institucije plaćaju „lažne ratne veterane, a međunarodna zajednica im finansira ključne projekte“ za potrebe građana, izazvala je reakciju političkih i institucionalnih predstavnika, prenosi Tanjug.

  Ambasador Lebe je to rekao juče u Srbici (Skenderaj), gde je otvorio fabriku vode.

  On je dodao da „nije normalno“ da Kosovo ima novac, ali ga zlouotrebljava, posebno plaćanjem „lažnih veterana“.

  Predsednik Udruženja tzv. ratnih veterana Nasim Haradinaj je povodom te izjave ambasadora Lebea rekao da su „lažni veterani“ u Švajcarskoj.

  Nasim Haradinaj je za prištinsku „Gazetu ekspres“ rekao da ne želi da komentariše izjavu švajcarskog ambasadora koji je, kako je rekao, zloupotrebio situaciju.

  „Na Kosovu ima lažnih veterana… (ambasador) Ima svoje veterane u Švajcarskoj, a deo lažnih veterana su sam ambasador i Švajcarska“, rekao je Haradinaj.

  On je pozvao Švajcarsku da dođe i pomogne Prištini da identifikuje te „lažne veterane“.

  Očekuje, rekao je, da se u vezi sa tim pitanjem konačno nešto preduzme, ali da se najpre vidi koji su to Albanci koji imaju švajcarsko državljanstvo.

  Na izjavu švajcarskog diplomate je reagovao i predsednik parlamenta, Kadri Veselji, rekavši da upravo u mestu gde je otvorena fabrika vode ima puno „pravih boraca koji su se borili u okviru OVK“.

  „Ovde, gde je uložena ova velika investicija, časni ambasadore, bolo je mnogo pravih boraca OVK. U ovoj oblasti ima mnogo heroja, a postoje ljudi koji i danas doprinose miru. Ova zemlja je znala da daje ratnike, ali i veoma velike političare, kao što je predsednik Kosova Hašim Tači, koji je upravo iz ovog regiona“, naveo je Veselji, preneo je „Ekspres“.

  Tagovi:
  ambasador, Švajcarska, Priština, Kosovo i Metohija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga