23:56 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2417
  Pratite nas

  Ministar unutrašnjih poslova Austrije Herbert Kikl objavio je na sednici Parlamenta nove detalje koji dovode u vezu austrijske ekstremne desničare Identitariste sa teroristom koji je na Novom Zelandu ubio 50 ljudi. To je pokrenulo novu aferu u samom državnom vrhu.

  Brenton Tarant, koji je pucao u džamiji u Krajstčerču, boravio je u Austriji od 28. novembra do 2. decembra prošle godine. Iznajmljenim automobilom obišao je više gradova, a tu državu je posmatrao, kako je sâm napisao, kao jednu od onih u kojoj može da pokrene otpor protiv migracije.

  Austrijska Vlada je naložila proveru mogućnosti rasformiranja desničarsko-ekstremističkog pokreta Identitaristi, pošto je ustanovljeno da je novozelandski ubica donator pokreta, a pretresen je i stan vođe Martina Selnera.

  Džastin Biber radikalne desnice, kako su prozvali moderno obučenog i podšišanog vođu Identitarista, nije samo lider novih desničara u Austriji. On je i glavni predstavnik širom Evrope prisutnog Identitetskog pokreta, koji se žestoko protivi muslimanskim migrantima — tvrdeći da oni ugrožavaju evropski identitet i da će na kraju zameniti lokalno stanovništvo.

  Pokret je osnovan u Francuskoj 2012. godine i proširio se u devet zemalja, među kojima su Nemačka, Italija, Slovenija, a odnedavno i Velika Britanija.

  Politikolog Željko Malešević, koji živi u Lincu, objašnjava da je taj pokret u Austriji imao priličan prodor, pre svega zbog polja delovanja, društvenih mreža, ali i zbog činjenice da je stigao u jeku migrantske krize.

  „Dobio je dosta na popularnosti kod mladih. To je bio novi pristup desničarskog pokreta, oni su mladi i društveno aktivni, u odnosu na iskustva koja poznajemo u Nemačkoj i nekim drugim zemljama zapadne Evrope, kada su ekstremno desni pokreti u pitanju, to je jedna potpuno drugačija slika“, kaže naš sagovornik.

  Na današnjoj burnoj sednici Parlamenta, koja je i prekidana, poslanik Slobodarske partije Austrije Valter Rozenkranc pokazao je fotografiju predsednika Austrije Aleksandra van der Belena, na kojoj je sa šefom desničarskog pokreta Martinom Selnerom.

  Sednica je drugi put prekinuta, nako što je poslanica Štefani Krisper iz stranke Neos dovela ministra policije u vezu sa Identitaristima, tvrdeći da je jedan od šefova u MUP-u član te desničarske organizacije.

  Iako je najavljena zabrana pokreta u Austriji, Malešević kaže da je ovo tek početak bure koju je izazvala veza sa napadačem sa Novog Zelanda, ali da će austrijsko sudstvo najverovatnije ostati nemoćno pred ovim slučajem.

  „Samo zato što je neko negde uplatio novac, ne znači da taj koji je dobio uplatu ima neke veze sa onim što je to učinio, tako da pitanje je da li uopšte Tužilaštvo može da pokrene proces zabrane. To je vrlo upitno, iz prostog razloga što, gledano sa pravne strane, zaista ne vidim na koji način bi mogao da se zabrani pokret, s obzirom da ne postoji nikakva krivična odgovornost“, kaže on.

  Pre tri godine aktivisti pokreta su se popeli na Brandenburšku kapiju u Berlinu i okačili transparent: „Sigurne granice — sigurna budućnost“. Sledeće godine austrijski i nemački Identitari organizovali su zajednički marš kroz Berlin, a najviše pažnje privukli su kada su upali na predstavu na Bečkom univerzitetu, koju su izvodili tražitelji azila. Polili su crvenom bojom, krvlju izvođače i publiku.

  Malešević dodaje da to ne bi bio prvi pokušaj da se neonacistički pokret uguši i da je Tužilaštvo i pre dve godine pokušalo da im zabrani delovanje, ali bez uspeha.

  „Tražili su i imali kontakte sa određenim osobama iz Slobodarske stranke, ali ona je prošle godine donela odluku da se svi oni koji su članovi pokreta isključuju iz partije, tako da je njihov politički uticaj nepostojeći.“

  Naš sagovornik ističe da se iz vladinih najava vidi da će ceo slučaj biti rigorozno ispitan.

  „Mislim da Odeljenje za zaštitu Ustava Austrije radi svoj posao vrlo dobro i da tu neće biti nikakvih problema, ali ponavljam, pravno ne postoji osnova da se taj pokret u Austriji zabrani, ali sigurno je da će mu ubuduće društveni prostor biti dosta sužen“, kaže Malešević.

  Ovaj pokret je u Nemačkoj odavno pod nadzorom Službe za zaštitu ustavnog poretka, koja je ustanovila da su veoma aktivni na društvenim mrežama preko kojih šire mržnju prema strancima, posebno prema muslimanima, jer izjednačavaju islam sa islamskim terorizmom.

  Austrija je očigledno zakasnila u kontroli ovog pokreta. Šef hipsterskog lica krajnje desnice, zahvaljujući svojim fanovima, ima veoma aktivan život na jedinoj društvenoj mreži na kojoj nije blokiran — na Tviteru.

   

  Slično:

  Napadač sa Novog Zelanda imao podršku?
  Stefanović: Napadač sa Novog Zelanda nema veze sa Srbijom
  Kurc: Ne smemo prepustiti Afriku Kinezima
  Tagovi:
  boravak, islam, tužilaštvo, desničari, prekid, neonacizam, stan, parlament, optužbe, muslimani, hrišćani, terorizam, društvene mreže, Desničarski pokret Identitaristi, Slobodarska partija Austrije, Martin Selner, Željko Malešević, Novi Zeland, Slovenija, Austrija, Nemačka, Francuska
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga