16:03 24 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2262
  Pratite nas

  Premijer Albanije Edi Rama izjavio je danas da je uključivanje Prištine u NATO neophodno i predstavljaće dodatni kapital za taj vojni savez u preuzimanju potpune bezbednosne kontrole, prenosi Tanjug.

  Rama je to rekao na ceremoniji obeležavanju 10. godišnjice članstva Albanije u NATO-u.

  „Albanija čvrsto veruje da je integracija Kosova u NATO nužna ne samo za Kosovo i Balkan, već za celu evroatlantsku porodicu. Potpuno učešće Balkana u NATO-u je strateška vizija, a uključivanje Kosova u NATO bi predstavljalo dodatni kapital kojim bi se obezbedio pun bezbednosni sistem Alijanse“, izjavio je Rama, prenela je prištinska Koha, pozivajući se albanske medije.

  Na ceremoniji održanoj na Trgu Majke Tereze u glavnom gradu Albanije, Rama je rekao da je Balkan u periodu mira i pomirenja zahvaljujući NATO-u.

  „Region koji nakon više od 100 godina neprekidnog rata i sukoba, zahvaljujući NATO-u danas uživa u periodu mira, pomirenja i saradnje. Danas smo zajedno protiv novih neprijatelja“, rekao je Rama.

  Albanski premijer je takođe pomenuo izgradnju NATO baze u Kučovi, za koju je rekao da će biti jedna od najsavremenijih i najvećih baza u regionu.

  „Na desetogodišnjicu članstva naše zemlje u NATO-u, što se u stvari poklapa sa 20. godišnjicom bliske saradnje tokom rata za oslobođenje Kosova, Albanija se priprema da pokrene važan posao izgradnje NATO baze u Kucvovi, koja će biti jedna od najmodernijih i najvećih NATO baza u regionu. Ova činjenica je simbol ovog jubileja, jer će se baza koja je zamišljena kao jedna od žarišnih tačaka naših strateških saveznika“, rekao je, između ostalog, Rama. 

  Tagovi:
  Edi Rama, Kosovo, Albanija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga