21:51 18 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1037
  Pratite nas

  Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đordević i gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić su, povodom obeležavanja Dana sećanja na početak Drugog svetskog rata u Jugoslaviji – 6. april 1941. godine, položili vence u Aleji stradalih u bombardovanju Beograda.

  Đorđević je rekao da je Srbija uvek bila antifašistička zemlja i da će se svim snagama boriti protiv svakog oblika fašizma.

  „Na današnji dan odajemo počast svim nevinim žrtvama, žrtvama fašističkog režima 1941, koji je sebi uzeo za pravo za oduzme nevine žrtve“, izjavio je Đorđević, dodajući da je u tom bombardovanju veliki broj nedužnih ljudi izgubio život.

  Nažalost, kako je rekao, i danas povremeno imamo momente kada se u našoj zemlji javljaju pojedinci, koji „na neke fašističke načine i fašističkim metodama pokušavaju da nešto promene“.

  „Ali Srbija je uvek bila antifašistička, uvek je bila na pravoj strani i danas je na pravoj strani, i iskoreniće svaki oblik fašizma“, poručio je ministar.

  Gradonačelnik Beograda Zoran Radojičić je rekao da je tokom svoje burne istorije Beograd mnogo puta bio bombardovan i istakao da je pre tačno 78 godina, rano ujutru počelo jedno od najvećih razaranja prestonice.

  „U napadima od šestog aprila 1941, kao i onima koji su usledili, živote je izgubilo hiljade ljudi, zbog čega ga se sećamo kao jednog od najtužnijih dana u našoj istoriji“, izjavio je gradonačelnik.

  Na Novom groblju je, kako je dodao, sahranjeno 1.992 poginulih.

  „Polaganjem venaca čuvamo uspomenu na sve ljude koji su svoje živote dali tokom Drugog svetskog rata kako bi mi danas imali slobodu“, kaže Radojičić.

  Gradonačelnik ističe da je ovo razaranje Beograda znatno promenilo život, tok i izgled Beograda.

  „Izgoreo je Most kralja Aleksandra, Narodna biblioteka na Kosančićevom vencu, sa više od 350.000 knjiga. Nisu pošteđeni ni verski i obrazovni objekti, skloništa, bolnice. Iako je posle ovog — kao i posle svakog napada Beograd uspeo da se izdigne — tuga, praznina i šteta koja su mu tada naneti ne mogu se umanjiti“, naveo je Radojičić.

  Na području Kraljevine Jugoslavije, Drugi svetski rat otpočeo je bombardovanjem Beograda, 6. aprila 1941. godine.

  Za vreme masovnog bombardovanja jugoslovenskih gradova hiljade civila su izgubile život, a došlo je i do značajnih materijalnih razaranja, poput uništenja privrednih, obrazovnih, zdravstvenih i kulturnih zdanja.

  Tagovi:
  Beograd, obeležavanje, bombardovanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga