15:59 25 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  242263
  Pratite nas

  Iber Vedrin, bivši šef francuske diplomatije iz vremena kada je ta zemlja učestvovala u bombardovanju SRJ, izjavio je da je ta akcija bila neizbežna kako bi se neutralisali srpski vojni ciljevi i sprečilo delovanje srpskih bezbednosnih snaga na Kosovu, a da su odluku o tome „razumele ili odobrile sve zemlje NATO, sve zemlje EU, svi susedi Srbije“.

  „Cilj bombardovanja nije bilo nezavisno Kosovo. Bilo bi bolje da je to moglo da se izbegne“, kaže u intervjuu za „Večernje novosti“ Vedrin, koji je sa tadašnjim britanskim kolegom Robinom Kukom kopredsedavao neuspešnim pregovorima u Rambujeu.

  Kako podsećaju „Novosti“, Vedrin je kasnije izjavljivao da su mu ti pregovori predstavljali veliku frustraciju, kao i da je njihovom neuspehu doprineo i otvoren proalbanski stav tadašnje američke državne sekretarke Medlin Olbrajt.

  Na konstataciju beogradskog dnevnika da bombardovanje nije rešilo problem na Kosovu i da i dalje nije nezavisno za veliki deo međunarodne zajednice, Vedrin je rekao da je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost 2008. godine i da ga sada priznaje 110 zemalja-članica UN.

  „Mislim da morate da priznate tu realnost i da se projektujete u budućnost“, izjavio je bivši francuski ministar, koji je sada geopolitički analitičar, savetnik i publicista.

  On je izjavio da je način na koji se danas tretiraju Srbi na KiM neprihvatljiv.

  „Svestan sam toga. To je jednako za žaljenje kao i ono što je ranije činjeno Albancima na Kosovu… I američki Stejt department je zabrinut zbog toga“, kaže Vedrin.

  Na podsećanje lista da su Srbi bili veoma razočarani zbog učešća starog saveznika Francuske u napadu NATO-a i na pitanje da li je možda moglo da bude drugačije, Vedrin je rekao da savezništvo dve zemlje datira još od početka 20. veka, „ali u veoma drugačijem kontekstu“, dodajući da su „konačnu odluku o upotrebi vojne sile razumele ili odobrile sve zemlje NATO, sve zemlje EU, svi susedi Srbije“.

  Tagovi:
  NATO bombardovanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga