06:42 22 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2324
  Pratite nas

  Predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković ponovila je poziv na konsultacije svim poslaničkim grupama u utorak, u 10 sati.

  Gojković je istakla da je pozvala sve kako bi se započeo dijalog i da „razgovaramo o procedurama, amandmanima i dopunama dnevnog reda, kao i o tome kako da bolje zastupamo građane u Srbiji“.

  Upitana zbog čega nema dijaloga vlasti i opozicije u Parlamentu, Gojkovićeva je za RTS kazala da ima dijaloga između poslaničkih grupa koje podržavaju rad Vlade i većeg dela opozicije koja učestvuju u radu Parlamenta.

  Kako je naglasila, 35 poslanika neće povremeno da učestvuje u delu rada Skupštine, što nije znak da nema dijaloga između poslanika koji podržavaju rad Vlade i poslaničkih grupa koje kažu za sebe da su opozicija.

  Što se tiče juče iznetog zahteva opozicije da se formira zajednička komisija za fer i poštene izbore, Gojkovićeva je istakla da su na mitingu sa „neočekivano malim brojem prisutnih izneti besmisleni zahtevi“, ali da će ona „svakako ovih dana sesti i razgovarati sa predsednikom Republike o svemu“.

  Prema rečima Gojkovićeve, ovo je predizborna godina i u zemlji koja je kandidat za članstvo u EU, „dužni smo da sprovodimo izbore na način kao što je to u drugim evropskim zemljama“.

  „Izborni zakoni ne mogu da se menjaju nekoliko meseci pred izbore i to znaju i oni koji su izneli te besmislene zahteve smišljene posle šetnje“, kazala je Gojkovićeva i dodala da su te zakone i doneli ti političari koji su juče tražili izmene zakona o izborima.

  Što se zahteva opozicije u vezi sa RTS-om i RTV-om tiče, Gojkovićeva je istakla da prvi put čuje da političke stranke vlasti i opozicije treba da uređuju program televizije.

  Ona je naglasila i da su se juče čule psovke i uvrede, kao i da je šokirana šta sve lider PSG Sergej Trifunović može da izrekne na račun građana države i pripadnika nacionalnih manjina.

  „Nama je Srbija jedinstvena, gde mesta ima za sve, bez obzira na nacionalnu pripadnost i verska ubeđenja“, rekla je Gojkovićeva.

  Predsednica Skupštine Srbije je dodala i da nema vremena da se bavi onima koji su nekada vodili državu i da je većina onih koji su govorili na skupu sada u vanparlamentarnim strankama.

  Kako je istakla, mesto svim poslanicima je u Parlamentu, u debati, gde se rešava deo problema naših građana.

  Najavila je da će se po hitnom postupku razmatrati „leks specijalis“ o kreditima u švajcarcima, a zatim i o takozvanom Tijaninom zakonu.

  Gojkovićeva je rekla da će Parlament u narednom periodu razmatrati i održavanje sednice posvećene Kosovu i Metohiji, te dodala da je dužnost svih poslanika da prisustvuju i učestvuju u tim debatama.

  Tagovi:
  Maja Gojković, konsultacije
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga