22:49 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 141
  Pratite nas

  Patrijarh srpski Irinej završio je danas višednevni predvaskršnji boravak na Kosovu i Metohiji, obilaskom crkve Svetog Dimitrija u Kosovskoj Mitrovici, gde je okupljene Srbe pozvao na jedinstvo u svemu dobrom, da se ne dele, kao što je to, kako je rekao, u istoriji mnogo puta činjeno.

  Preostale Srbe je pozvao da „ostanu i opstanu“, istakavši da samo tako čuvaju Kosovo i Metohiju.

  „Nijedan pametan čovek, nijedan pravi Srbin ne pomišlja da Kosovo deli i razgraničava“, rekao je patrijarh, saopštila je televizija „Hram“.

  Patrijarha Irineja su u Kosovskoj Mitrovici ispred crkve Svetog Dimitrija pored domaćina episkopa raško-prizrenskog Teodosija dočekali brojni vernici, među kojima je bio veliki broj učenika iz više mitrovačkih škola.

  „Nismo mi upali na ovu zemlju i osvojili je i oteli od nekoga. Ovu nam je zemlju, kako kaže naš pesnik Bećković, Bog darovao i to što nam je Gospod darovao, to moramo da čuvamo“, poručio je patrijarh Irinej.

  Srpskom narodu je, rekao je patrijarh, potrebno jedinstvo u svemu dobrome, da se ne deli, kao što je to mnogo puta u istoriji činjeno.

  „Danas se ovde spominje, dolazi od nekih ljudi, da Kosovo treba podeliti ili nekim kompromisom rešiti, ili na kraju, ima i takvih nažalost, koji smatraju da treba Kosovo da skinemo kao jaram sa leđa. To ne govore pametni ljudi. To ne govore Srbi, to govore oni koji samo nose ime srpsko, a daleko su od svega onog što je srpsko“, poručio je patrijarh Irinej.

  Podsetio je da je 20 godina živeo u Prizrenu, prestonici dva vladara i da ne može da zamisli da „njegov Prizren“ ode nekom drugom narodu.

  „Ko poklanja kuću svoju nekome, nego je čuva kao dar Božji. Kakav je to kompromis, ne znamo još uvek. Mi želimo kompromis, molimo se Bogu da dođe do kompromisa, ali kompromis u kome će Kosovo i Metohija ostati u Srbiji“, rekao je patrijarh i dodao da albanskom narodu treba dati sva prava ljudskog dostojanstva.

  Zemlja srpska ne može tuđa da bude nego srpska, rekao je patrijarh Irinej i ponovio: „Ono što se dâ i pokloni, to je za sva vremena izgubljeno.“

  Prethodno je patrijarh posetio Univerzitet u Kosovskoj Mitrovici i razgovarao sa brojnim studentima i rektorom prof. dr Zdravkom Vitoševićem.

  „Kao što narod treba da gleda u Crkvu, tako narod treba da gleda i u vas. Vi ste naša velika nada, jer tamo gde su crkve i škole, tu je mesto i narodu“, rekao je patrijarh.

  Rekao je da je to što na Kosovu i Metohiji ima našeg naroda velika nada, motiv i osnov i drugima koji žele da se vrate na svoja ognjišta, preneo je Tanjug.

  Patrijarh je u pratnji sveštenstva i monaštva nakon toga sa studentima ručao u studentskoj menzi.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga