21:42 12 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  11081
  Pratite nas

  Povodom odluke Parlamenta Holandije da se suspenduje bezvizni režim sa Albanijom, albanski predsednik Iljir Meta je izjavio da Tirana treba da uradi sve što je u njenoj moći kako takva odluka ne bi izazvala domino efekat, prenosi Tanjug.

  „Postupak Parlamenta Holandije je bez presedana, jer koliko je meni poznato, do sada se nije dogodilo da postoji takav zahtev za Zapadni Balkan i naše države. Razume se, to je alarm i mi treba da pošaljemo snažne poruke o organizovanom kriminalu, koji nije zabrinjavajući samo u Holandiji, već i u drugim državama poput Velike Britanije“, istakao je Meta, prenela je MIA.

  Albanija mora da ima tešnju saradnju sa Evropskom komisijom kako se ne bi dogodila situacija koja bi dovela do negativne percepcije o Albaniji, rekao je Meta i dodao da ovaj slučaj govori da se „pojavljuju određene pojave koje mogu biti štetne i ranjive“ za njegovu zemlju.

  On je upozorio da postoji mogućnost da se Albanija suoči sa sličnim odlukama drugih zemalja-članica EU.

  „Bitno je da odgovorno reagujemo i prema našim građanima i prema međunarodnim partnerima“, rekao je Meta. 

  Četiri holandska poslanika inicirala su da se ukine privremeni bezvizni režim putovanja za albanske državljane u Šengen zoni, a u sklopu borbe protiv organizovanog kriminala.

  Predlog je usvojen u Parlamentu Holandije 11. aprila, nakon čega će od Vlade Holandije tražiti da predloži Evropskoj komisiji da pokrene proceduru „vanredne kočnice“, koja omogućava suspenziju bezviznih putovanja.

  Tagovi:
  vize, EU, Albanija, Priština
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga