11:23 22 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2427
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je danas da predstojeći skup zapadnobalkanskih lidera u Berlinu neće biti odlučujući za rešavanje pitanja Kosova jer, kako je naveo, Srbija neće popustiti pred pritiscima i ultimatumima.

  Dačić je rekao da je Nemačka zakazala taj skup bez konsultacija sa drugim državama, osim sa Francuskom, kao ni sa Evropskom službom za spoljne poslove.

  „To je dokaz da svako tu želi da preuzme neko liderstvo. A nisu pozvali SAD. Taj skup neće biti odlučujući, jer Srbija tu popustiti neće“, rekao je Dačić za TV Prva.
  Šef diplomatije navodi da će biti pritisaka da se nastavi dijalog bez ukidanja taksi od strane Prištine.

  Osvrnuvši se na Briselski sporazum potpisan pre šest godina, Dačić je kazao da je on bio dobar za interese Srba na KiM, ali da nije realizovan.

  „Albanska strana je svaki put dodavala neke nove jednostrane korake, stvarajući time novu političku realnost“, tako da danas niko više ne govori o formiranju ZSO, nego o ukidanju taksi, rekao je on.

  Ocenio je i da je tolerantnost međunarodne zajednice dovela do toga da nismo ostvarili nijedan korak u implementaciji Briselskog sporazuma.

  U međuvremenu, kako je dodao, stav međunarodne zajednice je promenjen i pre sedam godina se mislilo da je sve rešeno, a sada se otvara pitanje kompromisa.

  „Šta je to kompromis, o tome postoje različita mišljenja, ali o tome tek treba da se razgovara“, zaključio je Dačić.  

  Tagovi:
  Berlin, Ivica Dačić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga