02:18 17 Novembar 2019
Slušajte Sputnik
  Ana Brnabić

  Brnabićeva: Ne očekujem sporazum Beograda i Prištine do oktobra

  © Foto : KABINET PREDSEDNICE VLADE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC/
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2527
  Pratite nas

  Apsolutno ne očekujem sporazum Beograda i Prištine do oktobra i nemam razlog da verujem da to može da se desi, izjavila je na Jahorini premijerka Srbije Ana Brnabić povodom pisanja medija da se očekuje da Beograd i Priština potpišu sporazum do oktobra.

  Brnabićeva je rekla da nema razloga da veruje u to, „jer smo sve dalje od dijaloga, a samim tim i od konačnog rešenja, kao i dogovora o normalizaciji odnosa“.

  Odgovarajući na pitanje novinara u vezi sa KiM, nakon učešća na Ekonomskom forumu na Jahorini, Brnabićeva je odgovorila da razgraničenje nikada nije bilo na dnevnom redu, niti je bilo nekih konkretnih predloga u vezi sa tim, već je to bilo pominjano samo kao jedna od opcija.

  „Neki političari iz zemlje definisali su svoj stav prema tome da li bi bili za takvo rešenje ili ne, ali nikada na stolu takav predlog nije bio, kao što nikada nije bio nijedan konkretan predlog“, objasnila je Brnabićeva.

  Podsetila je da je dijalog prekinut kada je Priština počela da vuče jednostrane poteze, koji su bili protiv razgovora i usmereni na to da Beograd prekine dijalog.

  Naglasila je da Priština šest godina nije ispunila jednu jedinu obavezu koju je imala iz Briselskog sporazuma i da ni EU koja je bila garant tog dogovora ništa nije uradila da Priština tu svoju obavezu ispuni.

  Kazala je da bi danas bila drugačija situacija da je Priština, poput Beograda, implementirala Briselski sporazum i da danas imamo Zajednicu srpskih opština.

  Osim toga, kako je rekla, Priština je uvela takse od 100 odsto na robu iz centralne Srbije i BiH, transformisala bezbednosne snage u takozvanu vojsku Kosova i usvojila platformu protiv dijaloga.

  „Naše crvene linije su takse. Priština mora da povuče odluku o taksama da bi dijalog bio nastavljen i u tome je predsednik Srbije Aleksandar Vučić bio jasan“, istakla je Brnabićeva.

  Na pitanje da li je trpela neke pritiske, premijerka je odgovorila da nije, jer „naši partneri sada razumeju da Srbija nije zemlja na koju se može vršiti pritisak i da svi pritisci i ultimatumi mogu da budu samo kontraproduktivni“.

  „Srbija je spremna da razgovara partnerski i pouzdan je partner“, kazala je premijerka.

  Tagovi:
  Ana Brnabić, dijalog, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga