21:43 04 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 19
  Pratite nas

  Predsedavajući Predsedništva Bosne i Hercegovine (BiH) Milorad Dodik rekao je posle sastanka sa patrijarhom srpskim Irinejem koji je održan u Patrijaršiji, a uoči odlaska u Vatikan gde će se sresti sa katoličkim poglavarom papom Franjom, da mu je veoma važna podrška srpskog patrijarha Irineja pred put u Vatikan.

  Dodik je najavio da će u susretu sa papom Franjom razgovarati o svim mogućim temama.

  „I ovde sam, kao što nalaže i moj osećaj da to tako bude, razgovarao sa Njegovom svetošću o tim odnosima i porukama koje ću uputiti papi. Mogli bi da razgovaramo o položaju srpskog naroda kao hrišćanskog naroda i položaju Srpske pravoslavne crkve (SPC). Veoma mi je važna ta podrška i blagoslov koji sam dobio od Njegove svetosti“, istakao je Dodik.

  On je, podsetivši na odličnu, kontinuiranu, zajedničku saradnju između Republike Srpske i SPC, za koju je kazao da je „najvažniji identifikacioni element srpskog naroda“, rekao da se ta saradnja ne odvija samo na prostoru RS, već i na prostoru koji pokriva Federacija Bosne i Hercegovine (FBiH), na šta ukazuju „ogromna sredstva u obnavljanju naših crkava“.

  „Skoriji primer toga je Saborna crkva u Mostaru, gde je gospodin Vučić boravio sa mnom. Obezbedili smo sav neophodan novac da se taj Saborni hram potpuno obnovi i da se na taj način obnovi i pravoslavni verski život u samom Mostaru“, naveo je Dodik.

  Iskoristio je priliku da poželi građanima srećne uskršnje praznike.

  „Čeka nas naš najveći praznik. U Republici Srpskoj se već oseća svečarska atmosfera povodom predstojećeg Uskrsa“, zaključio je Dodik.

  Patrijarh srpski Irinej je istakao posle sastanka da je važno da „pomognemo jedni drugima, čineći sve što možemo da probleme koje imamo prebrodimo, a koji nažalost nisu mali“.

  Irinej je naglasio da SPC pozdravlja put srpskog člana Predsedništva BiH Milorada Dodika u Vatikan.

  „Smatram da Katolička crkva i mi jesmo bliski, ima više toga što nas sjedinjuje, nego što nas razdvaja. Sadašnji papa je čovek u koga svet ima puno poverenje i ima puno osobina episkopa hrišćanskog. Mi ga pozdravljamo i drago mi je sve što čujemo o njemu, a ovo će biti jedinstvena prilika da predsednik Dodik lično sa njim razgovara o nekim problemima koji se tiču Katoličke crkve, ali se tiču i naše crkve i našeg naroda“, poručio je Irinej.

  On je takođe iskoristio priliku da svima čestita Uskrs.

  Tagovi:
  Irinej, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga