21:27 22 Septembar 2019
Slušajte Sputnik
  Ramuš Haradinaj

  Haradinaj priznao: Bilo je pritisaka za ukidanje taksi, ali Srbija je ugrozila Kosovo

  © AP Photo / Ronald Zak
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2147
  Pratite nas

  Premijer privremenih prištinskih institucija Ramuš Haradinaj potvrdio je danas da je na Berlinskom samitu postojao određeni pritisak od svih učesnika da Priština ukine sto odsto uvećane takse na proizvode iz Srbije.

  „Bilo je predloga da se ta mera suspenduje na neko vreme, a ozbiljnu situaciju stvorili su kancelarka Angela Merkel, Makron, premijer Rama, predsednik Tači… svi oni su smatrali da je dobro da takse budu suspendovane na neko vreme, kako bi se dala prilika za dijalog“, rekao je Haradinaj i dodao da oni koji su to tražili nisu bili protiv njega lično.

  Haradinaj je u telefonskoj izjavi za RTK izjavio da države-učesnice samita, koji su inicirali nemačka kancelarka i francuski predsednik, ozbiljno razmatraju pitanje sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

  Haradinaj je Berlinski samit ocenio kao preokret u razvoju regiona zbog činjenice da, prema njegovim rečima, već postoji ozbiljna investicija u dijalog Beograda i Prištine.

  Taj proces je, kako je rekao, u ovom trenutku u zastoju zbog nametnutih uvećanih taksi.

  On tvrdi da je ta mera rezultat toga što je „Srbija ugrozila plan nacionalne bezbednosti Kosova“.

  „Imali smo proces dijaloga, taj proces dijaloga je prekinut. To je napravilo štetu. Ali ta mera je doneta kao zaštita, jer nas je Srbija ugrozila na planu nacionalne bezbednosti“, rekao je Haradinaj koji rešenje tog pitanja vidi u, kako kaže, „sporazumu koji će obuhvatiti priznanje kosovske nezavisnosti i druge teme“.

  Haradinaj je rekao i da je nemačka kancelarka Angela Merkel još jednom potvrdila stav Nemačke da pitanje promene granice Srbije i Kosova više ne treba otvarati.

  „Merkelova je bila vrlo jasna, sporovi o teritoriji i granicama ne rešavaju pitanje Kosova. Takođe postoji saglasnost svih da se o granicama više ne razgovara, već da će pažnja ubuduće biti usredsređena na uzajamno priznanje“, kazao je Haradinaj.

  Za Francusku se, dodao je, ne može reći da je izričito protiv ideje o korekciji granice.

  O razgovoru sa američkim ambasadorom u Berlinu Haradinaj je rekao da mu je predočio da SAD treba da budu garant sporazuma sa Beogradom.

  A što se vizne liberalizacije tiče, Haradinaj je kazao da jasniji stav EU očekuje u junu, preneo je Tanjug.

  „Mislim da će u junu sve biti mnogo jasnije kako teče proces za odlučivanje o viznoj liberalizaciji“, kazao je Haradinaj, prenela je prištinska „Koha“.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga