08:36 15 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2530
  Pratite nas

  Norma Braun, nekadašnji američki diplomata, koja je na Kosovo i Metohiji 1999. bila članica i američke diplomatsko-posmatračke misije i misije OEBS-a izjavila je da su te misije bile „sredstva za prikupljanje vojnih informacija u pripremi za bombardovanje“ tadašnje SRJ, čemu se ona protivila.

  Braunova, koja je prvo bila deo američke diplomatsko-posmatračke misije, rekla je za današnji Blic da ta misija nije bila „ništa drugo do paravan za vojnu operaciju“.

  Ona je dodala da je u misiji OEBS-a, gde joj je šef bio Vilijem Voker, s kojim je već radila u Birou za latinoameričke poslove, bila glavni politički izveštač i tada je primetila mnoge stvari koje joj se nisu svidele.

  „To je pre svega bio široko rasprostranjen prezir prema Rusiji. Zatim, postojale su glasine o sastancima usred noći između ključnih članova NATO misije i OVK“, iznela je Braunova.

  Ona je rekla da se nije saglasila s Vokerovim zaključkom o slučaju Račak, koji je iskorišćen kao povod za NATO bombardovanje. O tome je govorila i u nemačkom dokumentarnom filmu „Sve je počelo sa jednom laži“, kada je rekla da humanitarne krize „nije bilo na Kosovu pre početka bombardovanja“.

  Kasnije je napisala i eseje o američkoj politici i bombardovanju Srbije koje je nazvala „prvim slučajem neointervencionizma“ koji je „unapred pripremljen i izveden pod izgovorom“.

  Braunova je za Blic opisala i kako je Voker reagovao kada je saznao da ona nije odobravala bombardovanje.

  „Kada smo se sreli nakon nekog vremena, kada se sve završilo i kada je saznao da nisam bila saglasna sa američkim bombardovanjem, zanemeo je. On nije imao pojma kako je sve ono što sam opazila uticalo na mene“, rekla je Norma Braun.

  Tagovi:
  laži, misija, bombardovanje
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga