06:45 28 Maj 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2461214
  Pratite nas

  Povodom mišljenja SPC o KiM, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da nije očekivao drugi stav i da će ga poštovati, ali je i naveo da je neophodno da se suočimo sa realnošću.

  Sveti arhijerejski Sabor SPC saopštio je da je na godišnjem zasedanju u Beogradu potvrđen jednoglasan i nedvosmislen stav da Kosovo i Metohija predstavlja sastavni deo suverene teritorije Srbije.

  Za SPC je neprihvatljiva bilo kakva izmena statusa KiM, koja vodi ili priznanju Kosova kao nezavisne države ili bilo kojoj varijanti teritorijalne podele, bez koje nije moguće razgraničenje.

  Vučić je kazao da na sednicu Sabora nije došao da nešto traži, već da odgovara na pitanja članova SPC, kao i da nije došao da se krije iza njihovih mantija.

  „Moje je da vodim dogovornu politiku u korist države, da vas slušam, ne kritikujem kada imate drugačiji stav, već da odgovorim na veoma odgovoran i pravi način“, preneo je Vučić šta je rekao vladikama.

  On kaže da zna protiv čega su svi u ovoj zemlji, ali je da još ni od koga nije čuo za šta su, a da ima veze sa realnošću.

  „Čujem samo priče da je Kačanik srce Srbije. Možete li tamo da odete i otvorite bilo kakvu srpsku instituciju? Odgovora na to pitanje nema. Čekaćemo godinama, pet miliona godina. Pošto se svi prave blesavi u Evropi, svetu, Albanci i ovde kod nas, i ja ću se praviti blesav. To je izgleda politika koja dobro prolazi. Praviću se blesav i ja da se odmorim svih ucena, pretnji i pritisaka. To što ćemo da gubimo novac, investitore, puteve, mnogo toga drugog — nemojte onda mene da pitate. To ću da kažem jer vodimo politiku ’pravimo se blesavi‘“, poručio je on.

  Dodao je da se on „jede“, jer zna da ćemo morati to pitanje da rešavamo, a kasnije će to biti u mnogo goroj situaciji.

  Vučić je preneo da mu je jedan od vladika rekao da mora da razume da to mora biti njihov stav.

  „Ali ti radi dalje svoj posao, jer nam je dosta onih koji su se junačili, i izvuci maksimum za Srbiju i Srbe“, preneo je Vučić reči vladike.

  Ističe da Srbi vole da žive u sopstvenim mitovima.

  „Više od laganja bilo koga drugog, volimo da lažemo sami sebe. To je naš najomiljeniji sport. Ja u tome neću da učestvujem. Stav SPC poštujem, razumeo sam ga pre godinu, dve, tri, i razumeću ga za pet godina“, zaključio je Vučić.

  Tagovi:
  Vučić, Kosovo, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga