08:48 11 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2025
  Pratite nas

  Generalni sekretar predsednika Srbije Nikola Selaković odbacio je danas kao najbrutalnije laži i neistine navode u tekstu crnogorskih „Vijesti“ pod naslovom „Sukob Amfilohija i Vučića oko državnog udara“.

  Aleksandar Vučić
  © AP Photo / Darko Vojinovic

  „To su najbrutalnije i najmonstruoznije laži i neistine koje je ikada iko mogao da objavi, a pogotovo kada je u pitanju odnos naše države, države Srbije i SPC“, poručio je Selaković u izjavi za Tanjug.

  On kaže da je u obavezi da reaguje kao čovek koji je prisustvovao sastanku predsednika Republike sa vladikama i članovima Svetog arhijerejskog Sabora i kao neko ko je predsednikov blizak saradnik, navodeći da ne pamti da je ikada pročitao brutalnije i veće laži objavljene o jednom događaju čiji je bio svedok, a kome, kako navodi, može da posvedoči još oko 50 ljudi koji su bili prisutni.

  Prema Selakovićevim rečima, u tom tekstu gotovo da ne postoji nijedan jedini pasus, nijedna rečenica u kojoj nema laži, u kojoj nema neistine.

  „A istina je potpuno suprotna od onoga što je u tom tekstu navedeno. Istina je da je predsednik Vučić došao da razgovara sa vladikama naše crkve i patrijarhom, da je nekoliko, najmanje pet puta u toku toga sastanka rekao da je došao ne da bilo šta traži, već naprotiv, da odgovara na njihova pitanja, da razmenjuje argumente i govori o poziciji naše države po pitanju najvažnijeg državnog pitanja, a to je Kosovo i Metohija“, ukazao je Selaković.

  On napominje da vladike nisu bile jedinstvene u svom stavu i da su nastupali sa drugačijim pitanjima, sa drugačijim stavovima, ali, kako kaže, „daleko od toga da je tu bilo gluposti koje su pomenute, kao što je mahanje nekim papirima iz tajnih, odnosno službi bezbednosti, da je tu bilo povišavanja tona ili prozivki po onim osnovama koje su navedene u ovom tekstu“.

  Selaković objašnjava da je istina da je predsednik Vučić izvadio Rezoluciju 1244 i pravilno je citirao, jer se pokazalo da oni koji su je citirali nisu u njenu sadržinu upućeni ili je verovatno nisu ni pročitali.

  Takođe, kako navodi, predsednik Vučić je vadio i Briselski sporazum, jer je neko od prisutnih rekao da je Briselskim sporazumom ukinuta svaka srpska škola, svaka ambulanta, ili svaki vrtić na Kosovu južno od Ibra.

  „To je potpuno netačno, pa ih je argumentima, onim što piše u Briselskom sporazumu uveravao u potpuno suprotno, kao i izveštajem o tome koliko je država Srbija od 2014. godine kada je Vučić postao predsednik Vlade ulagala i koliko ulaže u Kosovo i Metohiju, a u cilju da održi na KiM i naš narod i našu crkvu i na određeni način preko njih i prisustvo naše države“, prenosi Selaković.

  On ističe da je sve ostalo što je rečeno u ovom tekstu pisano očigledno sa ciljem da svađa srpsku državu i srpsku crkvu, da seje razdor među onima koji treba da budu jedinstveni kada se borimo protiv onoga teškog bremena koje je nasleđeno iz prošlosti.

  „Vijesti“ su objavile tekst pozivajući se na neimenovane izvore, prema kojem je na Saboru preovlađivala svađa, optužbe uz navodno „mahanje“ podacima tajnih službi koji kompromituju pojedine vladike.

  Tagovi:
  Sabor SPC, Mitropolit Amfilohije, Aleksandar Vučić, Kosovo i Metohija, Srbija
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga