00:16 26 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  5360
  Pratite nas

  Bošnjačko nacionalno vijeće (BNV), čiju većinu čine pripadnici Stranke demokratske akcije (SDA) Sandžaka Sulejmana Ugljanina, zatražilo je danas od srpskih i crnogorskih institucija uspostavljanje specijalnog status za Rašku oblast, koju Bošnjaci nazivaju Sandžak.

  U pismu BNV upućenom predsednicima, premijerima i predsednicima parlamenata Srbije i Crne Gore, BNV poziva na dijalog institucije dveju država o ovom pitanju.

  U saopštenju BNV se ukazuje na, kako navode, važnost neodložnog prihvatanja predloženog rešenja u cilju izgradnje „slobodnog, multinacionalnog, multikulturalnog, multikonfesionalnog i demokratskog društva jednakih šansi za sve“.

  U BNV smatraju da „specijalni status Sandžaka, kao teritorijalno političke zajednice, jemči ravnopravnost i konstitutivnost svih sandžačkih naroda, Albanaca, Bošnjaka, Crnogoraca i Srba“.

  Dobijanje specijalnog statusa bio bi, kažu, model za „rešavanje bošnjačkog i sandžačkog pitanja“.

  „Uspostavljanje specijalnog statusa za Sandžak na osnovama inicijative za rešavanje statusa Bošnjaka i statusa regije Sandžak predstavlja trajan i stabilan mehanizam koji osigurava pravo Bošnjaka na političku egzistenciju i nesmetan društveni i ekonomski razvoj, te pruža jednake šanse svim narodima koji žive u Sandžaku“, navodi se, između ostalog, u pismu.

  Predsednik BNV je Esad Džudžo, a Ugljaninova SDA Sandžaka učestvuje u vlasti u najvećem gradu Raške oblasti — Novom Pazaru.

  Tagovi:
  Sandžak
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga