07:37 04 Jun 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2932
  Pratite nas

  Svako ugrožavanje imovine srpske Crkve u Crnoj Gori neminovno bi vodilo pogoršanju inače dobrih odnosa dveju zemalja i zato molim vlasti ili većinu u CG da ne podrže predloženi zakon koji je na to usmeren, rekao je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

  On je tako odgovorio na pitanje šta misli o predlogu zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, koji je usmeren na otimanje imovine srpske Crkve u toj zemlji.

  „Dobio sam analizu predloženog akta za crnogorski parlament i mi ćemo i preko Venecijanske komisije pokušati da zamolimo da se taj akt ne usvoji, pošto nije dobar za srpski narod koji ima svoju Crkvu u CG. To nije nekakva mitropolija ili eparhija, već Srpska pravoslavna crkva u Crnoj Gori“, istakao je Vučić.

  Kaže da je predloženi akt loše rešenje i da može samo da uputi molbu da se to ne usvoji, pošto to ne može da zahteva.

  „Kao predsednik države koji brine o položaju Srba i koji ne želi da kvarimo odnose sa CG, već da gradimo dobre odnose, imam molbu prema vlastima ili većini u CG da takav zahtev ne usvoje. To je moja molba, nada i želja, jer srpska Crkva vekovima postoji na tom tlu i ona nije zaštita i utočište samo srpskom narodu, već i onima koji se osećaju Crnogorcima i pripadnicima drugih naroda ili nacionalnosti“, poručio je Vučić.

  „To je mnogo više od svega i zato moja molba vlastima u CG, ako žele da je čuju i usliše. A ako ne, to je njihovo pravo i mogućnost i to ćemo razumeti i umeti u skladu sa tim da se ponašamo.“

  Naime, takva odluka, kako je ukazao predsednik, u značajnoj meri bi pokvarila vrlo pristojne i dobre odnose koje Srbija i CG danas imaju.

  „Svako ugrožavanje imovine srpske Crkve u CG neminovno bi vodilo stvaranju loših odnosa, a tome se niti nadam, niti to želim, već želim najbolje odnose Srbije sa CG“, zaključio je Vučić.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga