00:12 29 Septembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  41633
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je za RTS da Crna Gora godinama unazad pokušava na antisrpskim stavovima da gradi svoj položaj i međunarodni identitet. Ističe da se Srbija i Crna Gora nikada u istoriji nisu svađale i ratovale.

  Ivica Dačić je, gostujući u Dnevniku RTS-a, podsetio na proglas kralja Nikole Petrovića: „Živelo naše milo srpstvo“.

  Rekao je da u Crnoj Gori živi više od 30 odsto Srba i da se oni tamo shvataju kao antidržavni element.

  Ističe da je bilo mnogo odluka crnogorskih vlasti u tom svetlu, a da je jedna od njih i priznanje nezavisnosti Kosova, kada Crna Gora nije išla samo protiv srpskih interesa, već i protiv crnogorskih.

  Odgovor crnogorske vlade na molbu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da ne ugrožavaju imovinu srpske Crkve u Crnoj Gori, Dačić je ocenio kao neprimerenu.

  Ukazao je da je Vučić pokazao prijateljski odnos i da je istakao da ne želi da kvari dobre odnose sa Crnom Gorom. Kaže da je predsednik zamolio da se ne izazivaju sukobi i problemi i dodaje da Srbija i Crna Gora nikada u istoriji nisu radile jedna protiv druge.

  „Ovo može da izazove velike probleme“, rekao je Dačić.

  Citirao je i akademika Čedomira Popova koji je rekao: „Koliko to Srbija treba da bude mala da ne bi bila nekome velika“ i upitao o kojoj to velikoj Srbiji se govori. Istakao je da u Crnoj Gori žive Srbi, a ne „velikosrbi“.

  „Zamislite kada bi Srbija probala da donese sličan zakon koji se odnosi na neke druge narode koji žive kod nas“, rekao je Dačić i pozvao Crnu Goru da ne ide tim putem.

  Odluka Podgorice može izazvati teške posledice.

  Istakao je da Beograd može da protestuje i da na prijateljski način proba da utiče da se te stvari ne dešavaju, ali da Crna Gora to tumači kao mešanje u unutrašnje stvari. Dodaje da su se onda svi mešali u unutrašnje stvari Srbije kada su priznali Kosovo.

  Poručuje da će odluka crnogorskih vlasti izazvati teške posledice u odnosima dveju zemalja i da misli da svi treba da se okrenu nečem drugom, jer običan narod u Crnoj Gori ne podržava takve stvari.

  Ministar je rekao i da nije čuo toliko izjava od raznih vladika tim povodom, a da je bilo mnogo nastupa predstavnika SPC o drugim političkim pitanjima. Navodi da se to tiče njih, a ne SANU.

  „Ako imate hrabrosti da napadnete Vučića i Dačića zbog neke ideje, valjda smete sad nekoga u Crnoj Gori zbog toga“, rekao je Dačić.

  Ponavlja da se Vučić poneo časno sa željom da se spreče sukobi i da je Srbija pokazala prijateljski odnos. Navodi da se on ranije zalagao za jače mere prema onima koji ne poštuju interese Srbije.

  „Zar neko stvarno misli da će zauzeti Ostrog i oteti ga od SPC. Od koga da ga otme i uzme? Svima savetujem da ne idu protiv svetinja, niko nije dobro prošao ko je išao protiv svetinja“, rekao je ministar.

  Tagovi:
  Ivica Dačić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga