01:34 13 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  21761
  Pratite nas

  Francuski reporter Žan Luj Tramble, koji je objavio reportažu o stradanju Srba na KiM u najnovijem broju „Figaro“ magazina, rekao je da je 20. godišnjica od prestanka NATO bombardovanja na SRJ bio zlokobni događaj koji je zahtevao da se tako nešto napiše.

  Tramble je bio jedan od retkih zapadnih novinara u Beogradu tokom bombardovanja 1999. godine i koji se još od tada interesuje za problem Kosova.

  „Volim Srbe i imam mnogo poštovanja prema vama, tim pre što Francuzi nisu baš uvek bili na visini u tom pogledu“, rekao je Tramble za „Novosti“.

  Kako je rekao, njega i pomoćnika direktora „Figaro“ magazina Žana Kristofa Bijisona, pogodila je nepravda koja je zadesila Srbe .

  Događaji iz Račka i sve što ih je pratilo bili su, kako ističe, najveći „fejk njuz“ s kraja 20. veka i jedan od prvih iz nove ere.

  Pokušavamo, navodi on, da se borimo protiv medijskih dezinformacija i da koliko možemo utvrdimo istinu.

  „Srbi su bili i ostali veoma hrabri, ne samo u tom periodu, već i ranije u istoriji, u Prvom i Drugom svetskom ratu, na primer“, rekao je Tramble i dodao da Srbi istrajavaju u otporu i ostaju na KiM i pored tretmana koji trpe.

  Tramble kaže da je „bivša OVK i vlast koja je iz nje proistekla daleko od modela dobre vladavine.

  Kaže i da uvek ima stvari koje nisu unete u novinski tekst, jer nema mesta za sve.

  „Najčudnije je kada uđete na Kosovo, a na ekranu mobilnog telefona vam se pojavi poruka ’dobro došli u Monako‘, odakle je jedan od operatera. A vi pogledate oko sebe i shvatite da se situacija u Monaku i na Kosovu razlikuje kao nebo i zemlja“, zaključio je Tramble.

  Tagovi:
  reporter, Račak, Figaro
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga