23:34 07 Avgust 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 029
  Pratite nas

  Politički kompromis na Zapadnom Balkanu mora biti nagrađen, poručuje uoči sutrašnje sednice Saveta EU komesar za pregovore o pristupanju Johanes Han.

  U okolnostima u kojima bi Savet EU mogao sutra ponovo da odloži odluku o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom, Han je pozvao ministre EU da što pre omoguće pokretanje pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i ocenio da bi to bio važan signal za ceo region, prenosi Tanjug.

  „Ako dođe do ponovnog pokretanja dijaloga između Srbije i Kosova, oni moraju da vide da će investicija u pronalaženje političkog kompromisa biti nagrađena. U suprotnom nemaju podsticaj. Svi treba da shvate koliko je u interesu celog regiona važno da se da signal jednoj zemlji“, poručio je Han.

  Johanes Han je pred sutrašnji sastanak Saveta EU, na kojem će se razmatrati politika proširenja i ocenjivati napredak zemalja u procesu evrointegracija, ponovio da je Severna Makedonija uradila sve što je od nje traženo i upozorio da bi svako odlaganje adekvatnog odgovora EU na to predstavljalo rizik.

  On je ponovio da ako jedna zemlja, koja je investirala mnogo u evropsku perspektivu i čiji su lideri pokazali hrabrost u postizanju kompromisa, ne bude nagrađena za to, EU gubi kredibilitet, ali i moć delovanja u celom regionu Zapadnog Balkana.

  Premijer Srbije Ana Brnabić Srbije dolazi na sednicu Saveta bezbednosti
  © Tanjug / RADE PRELIC /

  Ministri spoljnih i evropskih poslova EU na sastanku Saveta u Luksemburgu sutra bi trebalo da donesu zaključke i preporuke o daljim koracima zemalja koje se nalaze u procesu pristupanja EU.

  Očekuje se i da se definiše i odgovor Saveta na preporuku Evropske komisije o pokretanju pristupnih pregovora sa Severnom Makedonijom i Albanijom.

  Prema poslednjim informacijama, ta odluka bi mogla biti ponovo odložena.

  Dok se grupa zemalja, na čelu sa zemljama Baltika i Centralne Evrope, zalaže za otvaranje pristupnih pregovora već u junu, Nemačka traži odlaganje do septembra, zbog rasprave u Bundestagu.

  Istovremeno, Francuska i Holandija smatraju da bi ta odluka za Severnu Makedoniju mogla biti doneta i kasnije, a protive se i početku pristupnih pregovora sa Albanijom zbog neubedljivih dokaza o napretku u oblasti vladavine prava, prvenstveno u borbi protiv organizovanog kriminala.

  Tagovi:
  Zapadni Balkan, EU, Johanes Han
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga