18:41 04 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  4470
  Pratite nas

  Ministar Nenad Popović izjavio je da se svima mora poslati jasna poruka da je celo Kosovo Srbija i da se za njega moramo boriti na svakom mestu i u svakom trenutku; odlučno, mudro, nepokolebljivo, uz pomoć naših prijatelja iz celog sveta.

  „Ako se danas odreknemo Kosova, ako na bilo koji način njime pokušamo da trgujemo, zbog lažnih obećanja moćnika današnjeg sveta, izgubićemo čast, odreći se sebe, a narednoj generaciji Srba nećemo ostaviti ni uzor ni prostor da jednom povrati okupirano Kosovo“, naveo je Popović u izjavi za javnost, uoči Vidovdana.

  Popović je ocenio da se u ovom vremenu, kada na Srbiju vrše ogroman pritisak da se odrekne Kosova, da ga prizna u ovom ili onom obliku, kada proganjaju naš narod, prete mu nasiljem i glađu, moramo se ponovo inspirisati vidovdanskom etikom i shvatiti da nema popuštanja kada je u pitanju suština i smisao postojanja našeg nacionalnog bića.

  „Uoči svakog Vidovdana mi Srbi moramo da se setimo dubokog smisla Lazareve odluke da brani državu i nacionalnu slobodu, bez obzira na težinu izazova i pretnji koje su u teškim trenucima stajale pred njim i pred narodom“, navodi Popović i dodaje da ne postoji veća vrednost za Srbe, od nacionalne i državne slobode i od čuvanja obraza, časti i dostojanstva u najtežim iskušenjima u kojima možemo da se nađemo kao narod.

  „Za nas Srbe sloboda i čast su neraskidivo povezani“, kaže Popović i ocenjuje da je Lazar na Kosovu duboko znao da, ako i privremeno, usled snage neprijatelja, izgubimo slobodu, a sačuvamo borbom našu čast i dostojanstvo, oni će kao svetli primeri podstaći naredne generacije Srba da, u nekim novim i boljim okolnostima, povrate otetu slobodu, državu i teritorije, što se, na kraju, i dogodilo.

  Prema njegovim rečima, časna borba za slobodu i nezavisnost, koja ne mora uvek biti oružana, već često biva i diplomatska, zalog su osvajanja i čuvanja slobode i nezavisnosti.

  „Zbog toga, na ovaj Vidovdan, moramo svima da pošaljemo jasnu poruku da je celo Kosovo — Srbija. To su granice oko kojih nema kompromisa, ako želimo da ostanemo Lazarov, Vidovdanski narod“, zaključio je Popović.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga