08:32 01 April 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 131
  Pratite nas

  Komandant borbene grupe Evropske unije „Helbrok“, brigadni general Georgios Bosmalis iz Oružanih snaga Grčke, posetio je bazu „Jug“ i poligon „Borovac“, gde je prisustvovao evaluaciji snaga Vojske Srbije za učešće u ovoj borbenoj grupi, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane.

  Tokom posete se brigadni general Bosmalis uverio u visok stepen osposobljenosti pripadnika Vojske Srbije i izrazio zadovoljstvo nivoom obučenosti, zalaganja i motivisanošću pripadnika evaluiranih jedinica.

  Borbena grupa „Helbrok“ je jedna od borbenih grupa Evropske unije spremna za angažovanje u njenim operacijama i misijama.

  Borbenu grupu „Helbrok“ inicijalno su formirale Grčka, kao vodeća država, Rumunija, Bugarska i Kipar 2007. godine i od tada je više puta bila u pripravnosti za angažovanje.

  Srbija je pristupila ovoj borbenoj grupi 2016. godine potpisivanjem tehničkog sporazuma sa zemljama-članicama.

  Učešćem snaga Vojske Srbije u borbenim grupama Evropske unije potvrđuje se opredeljenost Srbije za deljenje odgovornosti kada je u pitanju bezbednost u regionu i šire.

  U prvoj polovini 2020. godine u pripravnosti za angažovanje ove borbene grupe nalaziće se pet štabnih oficira, vod Vojne policije i tim za civilno-vojnu saradnju iz Vojske Srbije, navedeno je u saopštenju.

  Tagovi:
  vojska, Srbija, Helbrok
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga