08:51 18 Januar 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 121
  Pratite nas

  Međunarodna zajednica i Evropska unija se ponašaju kao da su neke duhovne vođe, kao da su „monasi sa Tibeta“ — zalažu se za mir u svetu, umesto da vode EU i da jasno izriču svoje stavove, izavio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

  Na sastanku tokom samita u Poznanju, kome su prisustvovali i takozvani „kosovski ministar spoljnih poslova“ Bedžet Pacoli i Angelina Ajnhorst iz Evropske službe za spoljne poslove, Dačić kaže da je Pacolija pitao o zabrani ulaska na na teritoriju pokrajine Kosova i Metohije, koju su donele privremene institucije iz Prištine i koja je na snazi za srpske zvaničnike, i o takozvanom dogovoru o zajedničkoj diplomatiji sa Albanijom.

  Kako kaže srpski ministar — Pacoli je to objasnio kao „zajednički nastup“; na šta je Dačić Ajnhorstovoj poručio da ne bi trebalo da ćute „kao monasi sa Tibeta“.

  „Tog dana je (portparolka EU Maja) Kocijančič dala izjavu u kojoj je rekla da Priština mora da se pridržava dogovora o zvaničnim posetama, što je i utvrđeno na samom početku Briselskog sporazuma... U Evropi ne postoji zemlja u kojoj je nekome nešto zabranjeno“, rekao je Dačić gostujući na RTS-u.

  Prema njegovim rečima — jasno je da glavnu prepreku za nastavak dijaloga i za njegov uspešan završetak predstavljaju privremene institucije Prištine, odnosno njihovo odbijanje da sarađuju u naporima u postizanju bilo kakvog kompromisa.

  „Kada su oni naslutili da se stvaraju uslovi da se postigne nekakav kompromis, a ne da se i dalje insistira na onome što je — ranije — bila zvanična politika dela međunarodne zajednice, i to, nažalost, politika onog uticajnijeg dela Zapadne hemisfere, politika, prema kojoj je Srbija morala da prizna nezavisnost Kosova i prema kojoj nijedna druga opcija nije u igri; kada su shvatili da se ne insistira više na toj politici — onda su nastupili njihovi jednostrani akti“, rekao je ministar Dačić.

  Prvi čovek srpske diplomatije ističe i da je teško verovati u to da se međunarodna zajednica „trese“ pred takozvanim „kosovskim premijerom“ Ramušem Haradinajom.

  „Takse moraju da budu ukinute, ako se želi nastavak dijaloga“, zaključio je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

  Tagovi:
  Kosovo, EU, Dačić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga