22:43 21 Jun 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  4182
  Pratite nas

  Ramuš Haradinaj, samoproglašeni „premijer“ takozvanog Kosova, zahvalio je bugarskom premijeru Bojku Borisovu na „principijelnom stavu prema ’Kosovu‘ i njegovom ’pravu‘ da bude deo evropske porodice“, prenosi „RTK2“ na srpskom jeziku.

  Navodi se i da je Haradinaj ocenio — „da odluka da domaćini narednog susreta budu Bugarska i Severna Makedonija čini još značajnijim Berlinski proces za Zapadni Balkan“.

  ’Kosovo‘ je važan deo ovog procesa i biće uz saveznike kao dodatna vrednost integracije regiona u EU. Međusobno priznanje sa Srbijom u postojećim granicama, otvorilo bi našu perspektivu. Snažno podržavam viziju premijera Borisova sa sveobuhvatnom Evropom, što prevazilazi mentalitet prošlog veka, koji je i uzrokovao tragedije. Bez obuhvatanja svih država Zapadnog Balkana kao dela evropske porodice — EU ne može biti potpuna“, napisao je Haradinaj na svom profilu na Fejsbuku.

  Premijer Bugarske Borisov izjavio je u petak na konferenciji u Poznanju, nakon sastanka sa premijerima zemalja Zapadnog Balkana, koji je održan u okviru Berlinskog procesa, da bi Hosep Borelj, kao budući šef evropske diplomatije, trebalo da zastupa stav cele EU i da, bez obzira na to što Španija ne priznaje samoproglašenu nezavisnost takozvanog Kosova, druge države članice priznaju, pa bi u skladu sa tim trebalo i on da postupa.

  Tagovi:
  Borisov
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga