03:21 13 Maj 2021
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  6448
  Pratite nas

  Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je povodom nacionalnog praznika Republike Francuske uputio čestitku predsedniku Emanuelu Makronu, uz želju za napredak zemlje i blagostanje njenih građana, kao i uz poruku da će već sutra imati čast da mu poželi dobrodošlicu u Beogradu.

  U čestitki predsednika Vučića upućenoj predsedniku Makronu, koju je objavila Služba predsednika za saradnju sa medijima, navodi se:

  „Vaša ekselencijo, dragi prijatelju,

  Primite moje iskrene čestitke povodom nacionalnog praznika, uz najbolje želje za napredak Francuske i blagostanje svih njenih građana.

  Dok veličanstvenom paradom na Jelisejskim poljima slavite slobodu, jednakost i bratstvo, sa ponosnim narodom Francuske svetkuju svi koji dele te neprolazne uzore. Među njima su i građani Srbije, zemlje koja je uvek vojevala za ideale slobodarstva i nezavisnosti.

  Samo dan kasnije imaću čast da Vam poželim dobrodošlicu.

  Vi ste, posle bezmalo dve decenije, prvi predsednik Francuske u poseti Srbiji, i to u godini u kojoj obeležavamo 180. godišnjicu uspostavljanja diplomatskih odnosa.

  Dolazite u Beograd, u jedan od samo pet gradova van Francuske ovenčanih ordenom Legije časti, koji je srpska prestonica zaslužila ’za žrtve, hrabrost i veličanstven otpor u Velikom ratu‘, u Beograd koji je jedinstven po Spomeniku zahvalnosti Francuskoj, i u Srbiju, čija je borba za slobodu bila inspiracija jednom Viktoru Igou. Zato će Vaša poseta da nas podseti na to da su dva naroda iskovala bratstvo u najtežim istorijskim okolnostima.

  Vaša poseta predstavljaće i potvrdu da su Srbija i Francuska na dobrom putu da dostignu više nivoe političke i ekonomske saradnje, kakve zaslužuju njihovo postojano prijateljstvo i proklamovano strateško partnerstvo. I danas delimo vrednosti na kojima počiva savremena Evropa i uveren sam da je, u Vašoj viziji reformisane Evropske unije, naš evropski put realan i ostvariv.

  Uvek možete da računate na Srbiju kao pouzdanog partnera u održavanju stabilnosti na Zapadnom Balkanu.

  Dozvolite da, imajući u vidu ugled i uticaj Francuske u okvirima evropske i svetske politike, istaknem značaj podrške koju pružate našoj regionalnoj politici mira i saradnje, kao i rešavanju pitanja od vitalnog interesa za napredak Srbije, poput pitanja Kosova i Metohije.

  U očekivanju Vašeg dolaska u Beograd, primite, ekselencijo, srdačne pozdrave i izraze dubokog uvažavanja“.

  Tagovi:
  čestitka, poseta, Vučić
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga