07:43 16 Decembar 2019
Slušajte Sputnik
  Ratko Mladić

  Moskva zabrinuta zbog zdravstvenog stanja Ratka Mladića

  © AP Photo / Peter Dejong
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1391
  Pratite nas

  Moskva je zabrinuta zbog zdravstvenog stanja srpskog generala Ratka Mladića, jer nema potvrde nezavnisnih izvora da dobija adekvatnu medicinsku pomoć u haškom pritvoru, izjavio je danas u Njujorku zamenik stalnog predstavnika Rusije u UN Genadij Kuzmin.

  „Dok se takva situacija ne promeni, Rusija neće moći da uplaćuje novac u budžet za rad Mehanizma“, poručio je Kuzmin na sednici Saveta bezbednosti UN posvećenoj radu Mehanizma za međunarodne krivične tribunale, naslednika Haškog tribunala.

  Govoreći o presudama Haškog tribunala, Kuzmin je ocenio sramotnim presude hrvatskom generalu Antu Gotovini, ratnom komandantu takozvane Armije BiH u Srebrenici Naseru Oriću i bivšem komandantu terorističke takozvane OVK Ramušu Haradinaju; i da je Mehanizam nastavio sa takvom praksom, prenose „Večernje novosti“.

  Ponovljeno suđenje i još oštrija kazna za prvog predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića sve to ilustruju. Tako je i u slučaju generala Ratka Mladića. Takve presude uvek prati agresivna medijska propaganda i pritisak na sudije. Pritiscima u vezi sa slučajem nepoštovanja suda i sa optužbom protiv članova Srpske radikalne stranke Vjerice Radete i Petra Jojića, Mehanizam pokušava da produži svoje postojanje“, rekao je on.

  Kuzmin je ukazao da je Haški tribunal odbio da sprovede istragu o NATO zločinima protiv SR Jugoslavije, pa je umesto toga stvorio mit da je isključivo Beograd kriv za ratove na Balkanu devedesetih godina prošlog veka.

  „Haški Tribunal je okrivio Srbe, a sve ostale zaštitio od krivice“, rekao je Kuzmin.

  On je poručio i da je NATO agresija na SRJ značajna za Moskvu, jer su na meti najviše bili civili i civilna struktura i rezidencijalne oblasti Beograda, a u napadima su odneseni životi civila, pa i dece.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Facebook nalogaKomentariši preko Sputnik naloga