08:17 10 April 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3355
  Pratite nas

  Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić razgovarao je u Vašingtonu sa savetnikom za nacionalnu bezbednost Sjedinjenih Država Džonom Boltonom. Dačić za RTS kaže da je na sastanku dobio „veoma pozitivne ocene“ onoga što Srbija čini kada je reč o Kosovu i Metohiji.

  Ivica Dačić je, govoreći za Dnevnik RTS-a, rekao da je razgovor sa Boltonom dokazao da je pitanje Kosova i Metohije visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta američkog predsednika.

  Ne želeći da iznosi detalje razgovora sa Boltonom, šef srpske diplomatije ukazao je da je „sastanak bio izuzetno koristan“.

  „Razmenili smo mišljenje u vezi sa postojećim problemom, sa blokadom dijaloga. Jasno je rečeno da oni (SAD) znaju da problem nije u Beogradu, već na Kosovu i da će pokušati da učine sve što mogu da se dijalog odblokira“, napominje ministar spoljnih poslova.

  Ističe i da Sjedinjene Države smatraju da je kompromis od značaja za regionalnu stabilnost, a samim tim je visoko na listi spoljnopolitičkih prioriteta SAD.

  „O detaljima nećemo govoriti, ali mislim da su izrečene veoma pozitivne ocene onoga što Srbija radi“, napominje Dačić, dodajući da je razgovor sa Boltonom posebno značajan, jer savetnik za nacionalnu bezbednost SAD nije primao sve ministre koji su bili na konferenciji u Vašingtonu.

  Objašnjava da SAD više ne prate „autopilot“ spoljne politike već grade „kreativan pristup“.

  „Misle da mora da se pronađe dogovor prihvatljiv i za Beograd i Prištinu, a to je naravno i naša pozicija“, naglasio je ministar spoljnih poslova Srbije.

  Bolton je u razgovoru sa Dačićem istakao rešenost aktuelne administracije SAD da podrži što skoriji nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, koji se vodi pod pokroviteljstvom Visokog predstavnika EU za spoljne poslove.

  Tokom razgovora u Vašingtonu Dačić je izrazio interes Srbije da se bilateralni odnosi sa Sjedinjenim Američkim Državama dodatno unaprede i podignu na viši nivo, posebno imajući u vidu savezništvo dveju zemalja u oba svetska rata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije.

  Složivši se sa ocenom ministra Dačića o neophodnosti daljeg unapređenja bilateralnih odnosa na svim nivoima, savetnik za nacionalnu bezbednost Bolton posebno je istakao rešenost aktuelne administracije Sjedinjenih Američkih Država da podrži što skoriji nastavak dijaloga između Beograda i Prištine, koji se vodi pod pokroviteljstvom Visokog predstavnika EU za spoljne poslove.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga