09:08 02 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  2719
  Pratite nas

  U Specijalizovanom tužilaštvu u Hagu završeno je saslušanje premijera privremenih prištinskih institucija u ostavci Ramuša Haradinaja.

  Haradinaj je novinarima ispred zgrade Tužilaštva rekao da je na saslušanje pozvan kao osumnjičeni i da mu je Tužilaštvo savetovalo da ne govori o toku ispitivanja.

  „Ispunio sam zakonsku obavezu kao osumnjičeni. Dobio sam pravni savet da ne odgovaram o onome što su me pitali. To su zakonske procedure koje ne skrivaju nešto od javnosti, ali kako mi zakon ne dozvoljava...“, rekao je Haradinaj, dodavši da još uvek ne zna „svoju ulogu“ u vezi sa onim zbog čega je pozvan kao osumnjičeni, preneo je prištinski list „Zeri“.

  Haradinaj se u Tužilaštvu zadržao oko sat vremena.

  Novinari nisu mogli da prisustvuju ispitivanju, niti da uđu u zgradu Tužilaštva, jer je istraga zatvorena za javnost.

  Nije poznato za koje se zločine sumnjiči jer Tužilaštvo odbija da saopšti informacije o tome, naglašavajući da istraga nije javna.

  Bivši predsednik samoproglašenog Kosova Jakup Krasnići stigao je u zgradu Specijalizovanog tužilaštva dvadesetak minuta pre Haradinaja, a kako prenosi „Zeri“, njegovo saslušanje je završeno.

  „Kosovo pres“ prenosi da Krasnići nije rekao da li ga je Specijalno tužilaštvo pozvalo kao svedoka ili osumnjičenog, a ne navodi ni da li je Krasnićijevo saslušanje u tom sudu završeno ili će biti nastavljeno i sutra.

  Inače, saslušanja Specijalnog suda po pravilu traju dva-tri dana, a tok saslušanja, odnosno pitanja Suda i odgovori osumnjičenih ili svedoka, ostaju iza zatvorenih vrata.

  Specijalizovano tužilaštvo, kojim od septembra prošle godine rukovodi američki tužilac Džek Smit, nadležno je za istraživanje ratnih zločina počinjenih na Kosovu i Metohiji od 1998. do 2000. godine.

  Prema Zakonu o Specijalizovanim većima i Specijalizovanom tužilaštvu, prilikom ispitivanja, Haradinaj će najpre biti upoznat sa svojim pravima, među kojima je i pravo da ne iznosi odbranu — da se brani ćutanjem, ali ukoliko odluči da odbranu iznese, to može da traje dan-dva u zavisnosti od toga šta ima da kaže.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga