04:26 02 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  510918
  Pratite nas

  Predsednik Aleksandar Vučić sastao se danas u Predsedništvu sa patrijarhom srpskim Irinejom, uz ocenu da je situacija na Kosovu i Metohiji, svaki put kada se sretnu, sve komplikovanija, ali da Srbiji ne preostaje ništa drugo, osim da se bori.

  Predsednik je zahvalio patrijarhu na tome što je Crkva uvek uz svoj narod i državu.

  „Situacija na Kosovu i Metohiji nije jednostavna i čini mi se da je komplikovanija svaki put kada se vidimo i razgovaramo, ali mi nemamo šta drugo, osim da se borimo koliko možemo“, rekao je Vučić.

  Patrijarh Irinej se osvrnuo na poziv tužilaštva Specijalnog suda za ratne zločine na Kosovu Ramušu Haradinaju za saslušanje, upitavši ironično „da li su se izvinili oni što su morali da ga pozovu“ i primetivši da je to „cirkus“.

  Vučić je konstatovao da će se Haradinaj vratiti, a da, nažalost, „imamo neke naše koji staju na njegovu stranu i stranu onih koji su proganjali srpski narod“.

  „Ali, borićemo se. Nije naša Srbija onoliko slaba koliko je bila, naprotiv, jača je i biće snažnija u svakom pogledu, pre svega ekonomskom“, rekao je Vučić, na šta je patrijarh istakao da „imamo razloga i prava da to činimo, da se borimo“.

  Predsednik Srbije osvrnuo se i na pisanje pojedinih medija da će vladika Maksim biti „sklonjen“ sa pravoslavnog Bogoslovskog fakulteta, navodno zato što je kritikovao njegovu politiku na Kosovu i Metohiji.

  „Videli ste da su neki objavljivali da sam se ja mešao u smenjivanje nekih ljudi, koje i ne poznajem. Ne znam ni ko su ti ljudi, ni šta rade... Ali, šta ja tu mogu“, kazao je on.

  Patrijarh je na to konstatovao:

  „I priča se da štampa nema slobodu...“.

  Poziv Vučiću da poseti Hram

  Patrijarh je zahvalio predsedniku na njegovoj ličnoj i nesebičnoj posvećenosti i na pomoći koju je država obezbedila za završetak radova na Hramu Svetoga Save na Vračaru i informisao je Vučića o toku završnih radova.

  On je pozvao predsednika da u narednom periodu poseti Hram i lično se uveri u majstorstvo ruskih i srpskih mozaičara, kao i u umetnički domet ovog jedinstvenog i najvećeg mozaika u svetu, koji će od kraja sledeće godine biti na ponos Beogradu, Srbiji i čitavom hrišćanstvu.

  Vučić je sa zadovoljstvom prihvatio poziv patrijarha da država i crkva zajedno proslave veliki jubilej — 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve, kao jedan od najznačajnijih događaja u istoriji Srbije i srpskog naroda.

  Patrijarh je posebno pohvalio činjenicu da su i Beograd i Srbija postali veliko gradilište, te da se lice naše prestonice, ali i čitave države, iz dana u dan menja na bolje, a da otvaranje svake nove fabrike i povezivanje naših gradova i sela najmodernijim auto putevima pokazuje da Srbija staje na noge i da predanost marljivom radu daje prave rezultate, na korist čitavog naroda i države.

  Dvojica sagovornika izrazila su zabrinutost zbog pada nataliteta u Srbiji i saglasili su se da treba uložiti maksimalan napor u cilju njenog povećanja.

  Sastanku su prisustvovali i episkop remezijanski Stefan, starešina Hrama Svetog Save, generalni sekretar predsednika Nikola Selaković i lični sekretar patrijarha Dejan Nakić.

  Poglavar SPC se zahvalio predsedniku na tome što je odvojio vreme za njihov susret, a Vučić mu je uzvratio da mu je uvek čast da razgovara sa patrijarhom.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga