21:41 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  131842
  Pratite nas

  Srpska narodna partija (SNP) Nenada Popovića saopštila je danas da je spremna da ne bude deo Vlade Srbije ako nekome smeta to što brani Kosovo i Ustav Srbije.

  „Spremni smo da ne budemo deo Vlade ako nekome smeta to što želimo da jačamo prijateljske odnose sa Rusijom i Kinom i što kažemo da nećemo da damo ni metar zemlje, niti da zbog evropskih integracija budemo genocidan narod“, saopštila je stranka.

  „Neka smene ministra (Nenada) Popovića i saopšte građanima da su ga smenili jer se zalagao za poštovanje Ustava i Rezolucije 1244 kad je u pitanju Kosovo i zato što nije bio spreman da prekrši zakletvu koju je dao na Ustavu, kao i svi drugi ministri — da je čitavo Kosovo Srbija. Ni metar manje“, saopštili su iz SNP-a.

  Istakli su i da su uvek bili korektan i lojalan koalicioni partner, jer sve što rade, rade „javno, a ne iza leđa“.

  „Nas niko nikada neće sprečiti da iznosimo naše političke stavove i da se za njih borimo, kakva god bila politička cena za takvo postupanje. Kada osetimo da je Srbija ugrožena, mi nikada nećemo ćutati, već ćemo reći narodu istinu, i za ono u šta verujemo da je najbolje za našu državu i naš narod uvek ćemo se boriti“, ističe se u saopštenju.

  Predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić reagovala je u subotu, 27. jula, na navode Popovića da je Briselski sporazum „mrtav“ i da „evropskih integracija Srbije više nema“, ističući da je izneo stav direktno suprotan stavu Vlade čiji je član, i poručila da je svaki ministar dužan da sprovodi zajednički dogovorenu politiku, a da su oni koji „to nisu u stanju, slobodni da je napuste“.

  SNP se u današnjem saopštenju direktno obratio imenom i prezimenom jedino liderima Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenadu Čanku i Liberalno demokratske partije Čedomiru Jovanoviću, koji su zatražili od premijerke da smeni Popovića.

  Kada pojedinci poput Nenada Čanka i Čedomira Jovanovića napadaju predsednika SNP i ministra Popovića, to je za tu stranku, kako su iz SNP-a istakli „siguran znak da je sve što je rekao tačno i da vodi ispravnu patriotsku politiku, u interesu Srbije“.

  „Kada ova dvojica osvedočenih separatista, koji svoj sopstveni srpski narod smatraju genocidnim, koji jedva čekaju da srpske pokrajine Kosovo i Vojvodina postanu nezavisne, koji podržavaju Mila Đukanovića u progonu našeg naroda i naše crkve u Crnoj Gori i traže da se ukine Republika Srpska, napadaju Popovića, oni pokazuju da su samo produžena ruka onih političkih krugova spolja i iznutra kojima smeta njegova nacionalna i patriotska politika u kojoj oko ključnih državnih i nacionalnih interesa nema kompromisa“, ocenili su iz Popovićeve stranke.

  Kako su naveli, „neka Čanak i Čedomir Jovanović rade na razbijanju Srbije i svega srpskog“, već godinama, a predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović će „nastaviti da iznosi državničke stavove koje podržava većina srpskog naroda“.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga