20:26 29 Novembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  1973
  Pratite nas

  „Očekuje se da će ruski jurišni helikopteri Mi-35 biti isporučeni Srbiji do kraja godine“, izjavio je general major Duško Žarković, komandant Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane RV i PVO.

  „Ovi helikopteri, poznati i kao ’leteći tenk‘, biće u sastavu borbene helikopterske eskadrile razmeštene na aerodromu ’Morava‘ kod Kraljeva“, rekao je general Žarković za „Politiku“.

  Prema njegovim rečima, četiri helikoptera možda brojčano ne zvuče mnogo, ali kada se ima u vidu njihova vatrena mogućnost — to je značajan doprinos u podizanju sposobnosti jedinice za izvršavanje zadataka vazduhoplovne vatrene podrške.

  Vojska Srbije je preuzela prvi „Erbasov“ helikopter X-145M, za koga general Žarković kaže da je reč o savremenoj višenamenskoj letelici, koja će znatno povećati sposobnost izvođenja vertikalnog manevra, pre svega specijalnih jedinica, ali i vazduhoplovne podrške kopnenim jedinicama

  „Zbog izuzetnih karakteristika, ovaj helikopter će imati i punu primenu u pomoći stanovništvu u slučaju elementarnih nepogoda i prirodnih katastrofa“, rekao je komandant RV i PVO.

  Pored toga, naveo je general Žarković — na osnovu sporazuma sa Direkcijom civilnog vazduhoplovstva, RV i PVO zajedno sa MUP-om obezbeđuje neprekidno dežurstvo dela helikopterskih snaga, 24 časa, 365 dana u godini, i to za potrebe traganja i spasavanje.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga