21:49 03 Decembar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  3387
  Pratite nas

  Treći od četiri „Erbasova“ helikoptera H-145M namenjena srpskoj policiji isporučen je Helikopterskoj jedinici MUP-a.

  Prva dva „Erbasova“ helikoptera za srpsku policiju stigla su u Srbiju 8. jula.

  Ministar policije Nebojša Stefanović je tada istakao da je nabavkom tih letelica posle 40 godina počela obnova Helikopterske jedinice MUP-a.

  Stefanović je obišao letelice i upoznao se sa opremom.

  Komandant Helikopterske jedinice Nenad Nedić obavestio je ministra da je završen proces registracije i carine za dva helikoptera koji su stigli 8. jula i da su već u operativnoj upotrebi, a da će registracija i carina treće letelice biti završene za desetak dana.

  © Tanjug / FILIP KRAINCANIC
  Treći helikopter H-145M isporučen Srbiji.

  Helikopteri imaju i novu opremu za noćno osmatranje sa ugrađenim kamerama koje omogućavaju da operater, umesto pilota, osmatra granicu ili prati neku drugu akciju, kao i da tokom noći „vidi sve kao na dlanu“.

  Helikopteri su opremljeni i najsavremenijom medicinskom opremom, tako da će lekarski timovi tokom leta moći da pruže pomoć ugroženima i da ne gube vreme u transportu do najbliže bolnice.

  Letelice mogu da za samo minut i 20 sekundi budu u vazduhu, što je izuzetno kratko vreme, a što je bitno zbog brzog reagovanja u vanrednim i kriznim situacijama.

  Helikopteri će biti korišćeni za transport specijalnih jedinica, nadzor državne granice, kontrolu saobraćaja, gašenje požara i spasavanje ljudi.

  Prvi helikopter, od ukupno devet koliko je naručeno od kompanije „Erbas“, isporučen je na Sajmu naoružanja u Beogradu, kada je ključeve helikoptera predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću svečano uručio izvršni direktor „Erbasa“ Bruno Evan.

  Od devet helikoptera H-145M, pet je za vojsku, a četiri za policiju.

  Pored Srbije, različite serije „Erbasovih“ helikoptera se koriste u više od 150 zemalja širom sveta, a samo susedna Mađarska naručila je nedavno 20 istovetnih helikoptera marke H-145M.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga