06:03 25 Oktobar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  0 350
  Pratite nas

  Srbija i Rusija intenzivno razvijaju saradnju u oblasti inovacija, a to pokazuje više od deset bilateralnih sporazuma koji su za manje od dve godine u ovoj oblasti potpisale dve zemlje.

  Inovacije i digitalna ekonomija dobijaju novu ulogu i perspektivu u razvoju bilateralne saradnje dveju zemalja i u toj oblasti postoji veliki potencijal za rast ekonomske saradnje između Srbije i Rusije u budućnosti, ocenjeno je na sastanku koji su danas održali ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i novoimenovani ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko.

  Popović je istakao da srpska i ruska nacija imaju jedne od najtalentovanijih inženjera na svetu. „Budućnost ekonomskog razvoja je u veštačkoj inteligenciji, robotici, digitalizaciji industrije. Srbija i Rusija imaju znanje i talenat da budu lideri ovih procesa u Evropi“, rekao je Popović.

  On je istakao da će Srbija i Rusija u budućnosti raditi još intenzivnije na sprovođenju bilateralnih sporazuma u oblasti inovacija koji su potpisani tokom posete predsednika Rusije Vladimira Putina, Srbiji.

  Ministarstvo za inovacije i tehnološki razvoj
  Aleksandar Bocan-Harčenko

  Popović je istakao da predsednici dveju zemalja, Aleksandar Vučić i Vladimir Putin, pružaju snažnu podršku razvoju strateške saradnje Srbije i Rusije u oblasti inovacija i novih tehnologija, što je, prema njegovim rečima, odlika „državnika sa vizijom“.

  Bocan-Harčenko je istakao da je Rusija spremna da razvija saradnju sa Srbijom u svim oblastima od obostranog interesa za dve zemlje, sa posebnim akcentom na oblast inovacija i digitalne ekonomije. On je istakao da će Rusija nastaviti da pruža podršku Srbiji u zaštiti njenih ključnih državnih i nacionalnih interesa.

  Ministar Popović se zahvalio Rusiji i predsedniku Vladimiru Putinu na principijelnoj podršci koju ova zemlja pruža u očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije po pitanju Kosova. Popović je istakao da je Srbija vojno neutralna država i da nikada neće postati član NATO pakta, navedeno je u saopštenju.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga