08:50 02 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  71317
  Pratite nas

  Pokušaću da se izborim, „rame uz rame“ sa Srbijom, da se međunarodno pravo vrati u region, jednom i zauvek, i to pre svega po pitanju Kosova, poručuje novi ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Bocan-Harčenko u razgovoru za Tanjug.

  Ambasador kaže da će Rusija podržati „kompromisno i kreativno rešenje“, oko kojeg se moraju dogovoriti Beograd i Priština i koje bi Rusija mogla da brani u SB UN.

  „Ovde je rešenje moguće samo na osnovu kompromisa i naši zapadni partneri moraju da promene stav. Dokaz za to su poslednji događaji na Kosovu i situacija je ponekad na ivici veoma značajnih tenzija. Govorim na vrlo diplomatski način, ali situacija je stvarno jako zabrinjavajuća…“, upozorava Bocan-Harčenko.

  Upitan da li ta percepcija da je situacija veoma zabrinjavajuća postoji i na Zapadu, Bocan-Harčenko kaže da „ima sumnji da postoji objektivna ocena situacije“.

  „Jer kada bi ona bila objektivna, bili bismo svedoci pritiska na Prištinu, a pritiska nema...“

  Odgovarajući na pitanje da li je dogovor uopšte moguć, Bocan-Harčenko odgovara potvrdno:

  „Naravno, ako svaka strana traži kompromis i ima želju da uzme u obzir interes druge strane i ako postoje dobronamerno međunarodno posredovanje i pomoć, uravnotežena i utemeljena na međunarodnom pravu — Rezoluciji 1244.“

  Na pitanje da li bi razgraničenje bilo kompromis o kojem svi, pa i on govori, ruski ambasador odgovara:

  „Za nas je važan dogovor Beograda i Prištine, jer je u tom slučaju moguća podrška SB UN, a na kojim osnovama — to je pitanje pregovora. Ne želimo da namećemo nekakvo rešenje ili određujemo pravac pregovaranja. Ali, kada se traže kompromisi kreativni pristup je neophodan.“

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga