07:42 20 Februar 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  31811
  Pratite nas

  Mladi u Srbiji smatraju da bi Srbija prilikom kreiranja spoljne politike više trebalo da se oslanja na Rusiju nego na Evropsku uniju, pokazuju podaci Alternativnog izveštaja o položaju i potrebama mladih u Srbiji.

  Istraživanje o stavovima mladih
  Istraživanje o stavovima mladih

  Autori istraživanja, Krovna organizacija mladih u Srbiji (KOMS), napominje da je važno istaći da je procenat odgovora onih koji misle da bi Srbija trebalo da se oslanja na Rusiju u spoljnoj politici porastao za više od 5 odsto, pa je tako sada među mladima u Srbiji dominantno mišljenje da bi Srbija trebalo najviše da se u spoljnoj politici oslanja na Rusiju — 32,7 odsto.

  Na drugom mestu posle Rusije nalazi se EU (21%), pa SAD (5%).

  U KOMS-u navode da je ovo poglavlje ukazalo na vrednosti koje neguju mladi u Srbiji.

  Među mladima raste podrška stavovima da je Srbiji potreban lider i jak vođa koga će narod slediti i više od polovine mladih ima takav stav. Takođe, ovo poglavlje je ukazalo na tendenciju porasta negativnih stavova mladih prema EU i evropskim integracijama Srbije.

  U istraživanju se pokazalo da su rezultati u pogledu oslanjanja na EU opali u srazmeri sa opadanjem podrške ulasku Srbije u EU.

  U poređenju sa prethodnim godinama, nastavljen je trend pada podrške ulasku Srbije u EU, a ove godine mladi u Srbiji vide Rusiju kao zemlju u odnosu na koju bi Srbija
  trebalo da kreira spoljnu politiku i na koju bi trebalo da se oslanja.

  Ukoliko se uporede rezultati sa prošlogodišnjim, vidi se da je broj mladih koji podržava ulazak u EU opao za skoro 5 odsto:

  Tagovi:
  EU, Rusija, istraživanje, mladi
  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga