17:13 16 Jul 2020
Slušajte Sputnik
  Politika
  Preuzmite kraći link
  22642
  Pratite nas

  Šef srpske diplomatije Ivica Dačić kaže da je prošle nedelje išao po notu 15. zemlje koja želi da povuče priznanje nezavisnosti Kosova.

  On dodaje da je u danu kad je to hteo da objavi Kvinta izdala saopštenje kojim poručuje Srbiji da treba da prestane s akcijom povlačenja priznanja.

  Kako kaže, on nije pominjao da je reč o Togou, kako prenose mediji, a saopštenje Kvinte komentariše porukom: „Nemamo nameru da se svađamo sa bilo kim“.

  Dodaje da je politika Srbije jednostavno takva, te primećuje da kada su drugi priznavali Kosovo nikoga nije brinulo da li će Srbija da se ljuti.

  „Kada je reč o bilateralnim odnosima, ja ne mogu nekoj državi da kažem da ne povlači priznanje. Ja ću ovih dana zvanično saopštiti i pokazati tu notu. Ono što je zanimljivo, ta nota je doneta na Vidovdan“, rekao je Dačić gostujući na „Hepi“ televiziji.

  Dodao je da je on obišao 105 zemalja i video da mnoge ni ne znaju o čemu je tu reč, da su takvu odluku donele neke druge, prethodne administracije, ali i da su oni spremni da te odluke revidiraju.

  S druge strane, kako navodi, te zemlje žele da sa nama imaju dobre odnose i da ne pričaju samo o Kosovu, nego generalno o našim odnosima.

  „Tanzanija se naljutila jer smo mi posle 5. oktobra zatvorili njihovu ambasadu. Sada ću napraviti rekapitulaciju o tome koliko zemalja priznaje, a koliko ne priznaje Kosovo. Postoje zemlje koje su zamrzle te odluke, kao što je Peru, Egipat. Meni je cilj da padne ispod 97, što je polovina od ukupnog broja članica Ujedinjenih nacija“, kazao je ministar.

  Standardi zajedniceDiskusija
  Komentariši preko Sputnik nalogaKomentariši preko Facebook naloga